Tumori žučnih vodova i žučnog mjehura

Autor: Ali A. Siddiqui, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Anja Radovan, dr. med.

Tumori, i nekancerozni i kancerogeni, unutar žučnih kanala ili žučnog mjehura su rijetki.

 • Ultrazvuk obično može otkriti tumor u žučnim kanalima ili žučnom mjehuru.

 • Ovi karcinomi su obično fatalni, ali se simptomi mogu liječiti.

(Vidi također Pregled poremećaja žučnog mjehura i žučnih vodova.)

Rak žučnih vodova (kolangiokarcinom) je rijedak. Može nastati bilo gdje u žučnim kanalima, osobito u onima izvan jetre. Starija dob ili imati primarni sklerozirajući kolangitis povećava rizik od razvoja ovog raka.

Rak žučnog mjehura je također rijedak. Gotovo svatko s rakom žučnog mjehura ima žučne kamence. Mnogi ljudi žive samo nekoliko mjeseci nakon što se rak dijagnosticira. Ovaj rak je češći među američkim Indijancima, ljudima s velikim žučnim kamencima i ljudima s velikim ožiljcima žučnog mjehura, koji se mogu pojaviti u teškim kroničnim kroničnim bolestima. kolecistitis.

Polipi, koji su nekancerozni (benigni) izdanci tkiva, mogu se razviti u žučnom mjehuru. Rijetko uzrokuju simptome ili zahtijevaju liječenje. Nalaze se u oko 5% osoba tijekom ultrazvučnog pregleda.

Ponekad rak može blokirati protok žuči, ali većina blokada je uzrokovana žučnim kamencima. Čak i rjeđe, rak se može proširiti (metastazirati) iz drugih dijelova tijela u susjedne strukture ili obližnje limfne čvorove, uzrokujući začepljenje. Nekancerozni tumori u žučnim kanalima također uzrokuju blokade.

Simptomi

Simptomi raka žučnih kanala obično počinju u dobi od 50 do 70 godina. Rani simptomi uključuju sljedeće:

 • Žutica (žućkasta promjena boje kože i bjeloočnica)

 • Abdominalna nelagoda

 • Gubitak apetita

 • Gubitak težine

 • Svrbež

Simptomi se postupno pogoršavaju. Bolovi u trbuhu mogu postati sve teži i dugotrajniji. Bol je obično uzrokovana opstrukcijom žučnih kanala. Stolica može postati blijeda. Bolesnici se osjećaju umorno i neugodno. Mogu osjetiti tvorbu u abdomenu.

Rak žučnog mjehura uzrokuje slične simptome.

Većina polipa žučnog mjehura ne uzrokuje nikakve simptome.

Dijagnoza

 • Ultrazvuk abdomena, nakon čega slijede druge slikovne metode.

 • Ponekad endoskopska retrogradna kolangiopankreatografija (ERCP) ili uzimanje uzorka tkiva

Liječnici sumnjaju na rak žučnog kanala ili rak žučnog mjehura kada je žučovod blokiran i nijedan drugi uzrok nije identificiran. Na rak žučnih kanala se posumnja posebno kod bolesnika s primarnim sklerozirajućim kolangitisom. U bolesnika s primarnim sklerozirajućim kolngitisom, potrebne su periodične kontrole tumorskih markera.

Dijagnoza je potvrđena slikovnim metodama. Najčešće se prvo radi ultrazvuk abdomena. Ponekad se obavlja kompjutorska tomografija (CT), ali rezultati često nisu konačni. Obično je potrebna CT kolangiografija (CT žučnih putova koja se izvodi nakon ubrizgavanja kontrastnog sredstva u venu) ili magnetska rezonancija kolangiopanokreatografija (MRCP).

Ako su rezultati slikovnih testova nejasni, provodi se endoskopska retrogradna kolangiopankreatografija (ERCP). U ovom postupku, fleksibilna cijev s kamerom (endoskop) je umetnuta kroz usta i u tanko crijevo. Tanka cjevčica (kateter) umetnuta je kroz endoskop, a kontrastno sredstvo, koje je vidljivo na rendgenskim zrakama, ubrizgava se kroz kateter u žučne kanale. Zatim se koriste x-zrake za otkrivanje bilo kakvih abnormalnosti. Ovim postupkom liječnici mogu dobiti slike i uzorke tkiva za pregled pod mikroskopom ( vidi: Razumijevanje endoskopske retrogradne kolangiopanokreatografije).

Ako ti testovi ukazuju na tumor, ali nisu konačni, liječnici uzimaju uzorak tkiva umetanjem tanke igle kroz kožu u područje za koje se smatra da je abnormalno. Za usmjeravanje igle koristi se ultrazvuk ili CT.

Kako bi se utvrdilo koliko je rak opsežan, liječnici će možda morati napraviti veliki rez i izravno pregledati područje (postupak koji se naziva otvorena laparotomija).

Liječenje

 • Umetanje stentova u blokirane žučne kanale

 • Ponekad operacija za uklanjanje tumora

Većina karcinoma žučnog kanala i žučnog mjehura je fatalna, ali liječenje može pomoći u kontroli simptoma.

Cijevi (stentovi) umetnuti u kanal omogućuju žuči da prođe kroz opstrukciju. Ovaj postupak pomaže u kontroli boli i ublažava svrbež. Stenovi se mogu umetnuti tijekom ERCP-a.

Može se napraviti operacija uklanjanja kancerogenog tumora, ali obično se tumor ne može potpuno ukloniti. Proučavaju se kemoterapija i radijacijska terapija za kolangiokarcinom. Ako se tumori šire iz drugih dijelova tijela (metastaziraju), kemoterapija može pružiti olakšanje simptoma, ali ne poboljšava dramatično preživljavanje.

Vrlo rano rak žučnog mjehura koji se nalazi tijekom operacije žučnih kamenaca često se može izliječiti uklanjanjem žučnog mjehura.

Više informacija

 • International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders

 • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases