Miomi vrata maternice

Autor: Charlie C. Kilpatrick, MD, MEd
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Josipa Paić, dr. med.

Cervikalni miome su glatki, dobroćudni tumori cerviksa.

  • Miom može krvariti, inficirati se, ometati mokrenje ili uzrokovati bol tijekom spolnog odnosa.

  • Liječnici mogu vidjeti ili osjetiti većinu mioma tijekom ginekološkog pregleda.

  • Miomi koji uzrokuju simptome mogu se kirurški ukloniti.

Miomi (također se nazivaju fibroidi) su benigni tumori građeni većinom od mišićnog tkiva. Rijetko se javljaju u cerviksu, donjem dijelu maternice. Kada su prisutni, obično su praćeni i miomima u većem, gornjem dijelu maternice.

Veliki miomi cerviksa mogu djelomično blokirati urinarni trakt ili mogu protrudirati (prolabirati) u rodnicu. Ponekad se, na prolabiranom miomu, mogu pojaviti rane, koje se mogu inficirati, krvariti ili oboje. Rijetko, prolabirani miom može blokirati protok mokraće.

Simptomi

Većina cervikalnih mioma na kraju uzrokuje simptome. Najčešći simptom je

  • Krvarenje iz rodnice, koje može biti nepravilno ili obilno

Obilno krvarenje može uzrokovati anemiju, umor i slabost. Seksualni odnos može biti bolan.

Ako se miomi inficiraju, mogu uzrokovati bol, krvarenje ili iscjedak iz vagine.

Rijetko, prolaps uzrokuje simptome kao što su osjećaj pritiska ili kugle u zdjelici.

Rijetko, ako miom blokira protok mokraće, žene mogu imati neodlučan početak uriniranja, kapanje na kraju mokrenja i zadržavanje mokraće. Češće se razvijaju infekcije mokraćnog sustava.

Dijagnoza

  • Ginekološki pregled

  • Ponekad slikovne pretrage, kao što su ultrazvuk i magnetska rezonancija

Liječnici često mogu otkriti miome tijekom fizikalnog pregleda. Tijekom vaginalnog pregleda liječnici mogu vidjeti miome, osobito ako su prolabirani. Ili mogu osjetiti miom kad provjeravaju veličinu i oblik maternice i vrata maternice bimanualnim pregledom (s jednom rukom u rodnici, a drugom na trbuhu).

Ako je nalaz nejasan, liječnici mogu napraviti vaginalni ultrazvuk. Transvaginalni ultrazvuk se također radi i kako bi se otkrilo postoje li dodatni miomi. Alternativno, može se napraviti magnetska rezonancija.

Krvne pretrage se rade zbog provjere anemije.

Rade se PAPA test i testiranje na HPV (nazivaju se citološki testovi na cerviksu) kako bi se isključio rak vrata maternice.

Liječenje

  • Ako miomi uzrokuju simptome, operacija

Ako su miomi mali i ne uzrokuju nikakve simptome, liječenje nije potrebno.

Ako miomi uzrokuju simptome, ako je moguće kirurški se uklanjaju (postupak koji se zove miomektomija). Ako se ukloni samo miom, žene još uvijek mogu roditi djecu. Međutim, ako su miomi veliki, može biti potrebno uklanjanje cijele maternice (histerektomija). Bilo koji od ovih postupaka može se obaviti radeći veliki rez na trbuhu (laparotomija). Ponekad se ti zahvati mogu obaviti pomoću instrumenata koji su umetnuti kroz jedan ili više malih rezova u blizini pupka (laparoskopija).

Ako miomi prolabiraju u rodnicu, uklanjaju se s instrumentima koji se umeću kroz vaginu (transvaginalno), ako je moguće.