Dostava carskim rezom

Autor: Julie S. Moldenhauer, MD

Carski rez je kirurška isporuka bebe rezom kroz trbuh i maternicu žene.

U Sjedinjenim Američkim Državama, do 30% poroda su carski rez.

Liječnici koriste carsko rezanje kada smatraju da je sigurnije od vaginalne isporuke za ženu, dijete ili oboje, kao u sljedećim situacijama:

  • Kada rad napreduje presporo

  • Kada je fetus u nenormalan položaj, kao što je stražnjica (stražnjica)

  • Kada je fetus otkucaj srca abnormalan, to ukazuje na fetalne smetnje

  • Kada je vaginalno krvarenje prekomjerno, sugerira se da se posteljica može odvojiti od maternice prerano (abrupcija posteljice)

  • Kada je žena imala više od jednog prethodnog carskog reza (obično)

U prošlosti, nakon što je žena imala porođaj s carskim rezom, liječnici su preporučili carski rez za sve kasnije trudnoće. Liječnici su bili zabrinuti da se ožiljak od urezivanja u maternici može otvoriti (ruptura maternice) tijekom poroda. Međutim, liječnici sada shvaćaju da je rizik od rupture nizak nakon carskog reza ako je rez izvršen u donjem dijelu maternice i horizontalno je. Prema tome, ako su žene imale samo jedan prethodni carski rez i napravljen je horizontalni rez u donjem dijelu maternice, oni mogu odabrati vaginalni porod - koji se naziva vaginalni porod nakon carskog reza (VBAC). Međutim, ako su žene imale više od jednog carskog reza, većina liječnika preporučuje porođaj carskim rezom za sve kasnije trudnoće. Žene bi trebale razgovarati o rizicima sa svojim liječnikom prije nego odluče hoće li pokušati VBAC. Mnogi centri koriste kontrolne popise kako bi osigurali da su žene i njihove bebe dobri kandidati za siguran i uspješan VBAC.

Ako žena odabere vaginalnu dostavu nakon što je imala prethodnu porođaj s carskim rezom, trebala bi planirati da joj dijete bude u opremi za brzo izvršenje carskog reza jer

  • Vaginalna dostava je uspješna samo u oko 60 do 80% žena koje su imale prethodnu porođaj s carskim rezom.

  • Postoji vrlo mali rizik da će maternica puknuti.

U ovaj kirurški zahvat uključeni su opstetričar, anesteziolog, medicinske sestre, a ponekad i pedijatar. Upotreba anestetika, intravenskih lijekova, antibiotika i transfuzija krvi pomaže da carski rez bude siguran.

Kod carskog reza može se napraviti rez u gornjem ili donjem dijelu maternice.

Žene su ohrabrene da hodaju okolo ubrzo nakon carskog reza kako bi se smanjio rizik od stvaranja krvnih ugrušaka u nogama ili zdjelici, zatim putovanje u pluća i blokiranje arterija tamo (plućna embolija).

Carski rez dovodi do sveukupne boli poslije, dužeg boravka u bolnici i dužeg oporavka od vaginalnog poroda.

Više informacija

  • Childbirth Connection