Sabal Palma

Autor: Laura Shane-McWhorter, PharmD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Valentina Ratkajec, dr. med.

Bobice Sabal palme sadrže aktivne sastojke biljke, a to su masne kiseline. Biljke mogu biti prerađene u čaj. Sabal Palma je također dostupna u tabletama, kapsulama i tekućem ekstraktu. (Pogledaj Pregled Dodaci Prehrani.)

Medicinske tvrdnje

Sabal Palmeto ima suprotno djelovanje od testosterona. Mnogi muškarci uzimaju Sabal Palmu kako bi liječili dobroćudno povećanje prostate (benigna hiperplazija prostate). U brojnim istraživanjima, Sabal Palma olakšava simptome povećane prostate, kao što je čest nagon na mokrenje. Iako dobro dizajnirane studije nisu pokazale = korist od Sabal Palme za te simptome, neki dokazi govore da određena kemikalija izvađena iz Sabal Palme smanjuje noćno mokrenje i poboljšava protok urina.

Postoje tvrdnje kako povećava proizvodnju sperme, veličinu dojki ili seksualnu snagu, no za to nema dokaza.

Moguće nuspojave

Povremeno se javlja glavobolja i proljev. Budući da Sabal Palma može imati hormonske učinke, trudnice ili žene koje mogu zatrudnjeti ne bi ju smjele uzimati. Zabilježeni su slučajevi akutnog oštećenja jetre i akutnog pankreatitisa koja je možda uzrokovana Sabal Palmom.

Moguće interakcije lijekova

Žene koje uzimaju hormonsku terapiju trebaju se posavjetovati sa svojim liječnikom prije no što počnu uzimati palmetto. Sa palmetto može stupiti u interakciju estrogen terapije i oralnih kontraceptiva i mogu utjecati na učinke varfarina koji sprečavaju stvaranje ugrušaka.

Više informacija

  • NIH Nationalni Centar za Komplementarno i Integrativno Zdravlje: Saw palmetto