Trajni poremećaj genitalne uzbuđenosti

Autor: Rosemary Basson, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Nikolac, dr. med.

Trajni poremećaj genitalne uzbuđenosti je prekomjerno neželjeno tjelesno (genitalno) uzbuđenje, koje uključuje povećan dotok krvi u genitalne organe i povećani vaginalni sekret, bez ikakve želje za seksualnom aktivnošću.

Nepoznato je što uzrokuje ovaj poremećaj. Međutim, anksioznost i zabrinutost o tome kada će se poremećaj ponoviti mogu ga prolongirati. Ukočeni mišići zdjelice mogu biti dio uzroka.

Fizičke promjene koje se obično pokreću seksualnom stimulacijom događaju se iako žena nema želju za seksualnom aktivnošću i nije mentalno ili emocionalno (subjektivno) uzbuđena. Povećava se dotok krvi u područje genitalija, uzrokujući bubrenje klitorisa (koji odgovara muškom penisu) i vaginalnih zidova. Povećan protok krvi uzrokuje povećanje količine vaginalnog sekreta (koji omogućuje podmazivanje). U genitalnom području mogu se osjećati trnci ili pulsiranje. Navedeni osjećaji traju satima ili danima. Većina žena smatra ove promjene nametljivima i uznemirene su i posramljene njima.

U početku, orgazmi (uključujući i one koji nastanu samo-stimulacijom) mogu donijeti privremeno olakšanje, ali često postaju manje učinkoviti te su nezadovoljavajuće, nepraktično rješenje.

Liječenje

Liječenje je nejasno. Vježbe opuštanja mišića zdjelice s biofeedbackom ( vidi: Biofeedback) mogu pomoći, osobito u kombinaciji s kognitivnom terapijom utemljenoj na usredotočenoj svjesnosti (MBCT—). Usredotočena svjesnost uključuje fokusiranje na ono što se događa u datom trenutku. MBCT kombinira usredotočenu svjesnost i kognitivno-bihevioralnu terapiju.

Jednostavno prepoznavanje da postoji ovaj poremećaj, uz uvjerenje da se može spontano riješiti, može pomoći nekim ženama. Informacije o poremećaju i dostupnoj potpori također su korisne, kao i ciljano liječenje anksioznosti, uključujući psihološkim terapijama i/ili lijekovima.