Alergije na lijekove

Autor: Daphne E. Smith Marsh, PharmD, BC-ADM, CDE
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Suzana Mimica Matanović, dr. med.
Prijevod: Zvonimir Čagalj, dr. med.

Ljudi ponekad pogrešno shvate mnoge nuspojave lijekova kao alergije. Naprimjer, osobe koje osjećaju nelagodu u želucu nakon uzimanja aspirina (česta nuspojava), često kažu da su "alergične" na aspirin. Međutim, to zapravo nije alergijska reakcija. Prave alergijske reakcije uključuju aktivaciju imunološkog sustava lijekom (vidjeti također Pregled alergijskih reakcija). Upotreba aspirina može uzrokovati nelagodu u želucu jer aspirin ometa prirodnu zaštitnu barijeru želuca protiv želučane kiseline.

Alergijske reakcije (preosjetljivosti) na lijekove relativno su rijetke. Za razliku od drugih vrsta nuspojava, broj i težina alergijskih reakcija obično ne koreliraju s količinom uzetog lijeka. Kod osoba koje su alergične na lijek, čak i mala količina lijeka može izazvati alergijsku reakciju ( vidi: Pregled alergijskih reakcija). Ove reakcije su u rasponu od blagih i jednostavno neugodnih do teških i životno ugrožavajućih. Primjeri su

  • Osipi i svrbež

  • Vrućica

  • Sužavanje dišnih puteva i teško disanje

  • Oteklina tkiva (kao što je grkljan i otvor između glasnica koji se zatvara kako bi se zaustavio protok zraka u pluća [glotis]), što otežava disanje

  • Pad krvnog tlaka, ponekad do opasno niskih razina

Alergije na lijekove ne mogu se predvidjeti, jer se reakcije događaju nakon što je osoba prethodno bila izložena lijeku (bilo da je primijenjen na kožu, uzet preko usta ili ubrizgan) jednom ili više puta, bez ikakve alergijske reakcije. Blaga reakcija se može liječiti antihistaminikom. Teška ili životno ugrožavajuća anafilaktička reakcija može zahtijevati injekciju adrenalina ili kortikosteroida, kao što je hidrokortizon.

Prije propisivanja novog lijeka, liječnici obično pitaju ima li osoba poznate alergije na lijekove. Osobe koje su imale teške alergijske reakcije trebale bi nositi medicinsku ogrlicu ili narukvicu s upisanim alergijama na lijekove. Ova informacija (naprimjer, alergija na penicilin) može upozoriti medicinsko i pomoćno medicinsko osoblje u slučaju nužde.

Više informacija

  • American Association of Poison Control Centers: Hitna pomoć. Informacije. Prevencija. 1-800-222-1222

  • FDA Adverse Event Reporting System