Elektroencefalografija (EEG)

Autor: The Manual's Editorial Staff
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: Jelena Košćak Lukač, dr. med.

Moždani valovi su električni signali koje stvara vaš mozak. Vaš mozak uvijek stvara električne signale, čak i kada spavate. Određeni poremećaji i bolesti kao što su epileptički napadaji mogu uzrokovati promjene u moždanim valovima.

Što je EEG?

EEG je jednostavna, bezbolna dijagnostička metoda kojom se bilježi električna aktivnost vašeg mozga kako bi se utvrdilo koliko dobro funkcioniraju različiti dijelovi vašeg mozga. Liječnici koriste EEG kako bi utvrdili imate li epileptičke napadaje. Na vlasište se postavljaju mali ljepljivi senzori koji detektiraju moždane valove i šalju ih uređaju za snimanje.

Kada se izvodi EEG, mogu se ispitivati osjetila, kao što su sluh, vid ili osjet, kako bi utvrdilo koliko dobro mozak reagira. Na primjer, može se uperiti svjetlo u oči bolesnika kako bi se vidjela aktivnost u području mozga zaduženog za vid.

EEG

EEG je zapis električne aktivnosti mozga. Ovaj dijagnostički postupak je jednostavan i bezbolan. Na vlasište se stavlja oko 20 malih ljepljivih elektroda i bilježi se aktivnost mozga.

Zašto bi mi trebao EEG?

Vaš liječnik može naručiti EEG u sklopu obrade:

Što se događa tijekom EEG-a?

Za EEG:

  • Slijedite upute liječnika za pripremu - možda će vam reći da dan ranije operete kosu, ali da ne koristite nikakve proizvode za njegu kose nakon što ju isperete

  • Za potrebe snimanja, stavlja se 20 malih senzora na vlasište - oni su ljepljivi, pa se drže za kožu

  • Senzori su spojeni žicama na uređaj, koji bilježi valovite linije koje predstavljaju uzorke moždanih valova

Ispis električnih promjena mozga je EEG. Liječnici će ga pogledati kako bi vidjeli postoje li abnormalni obrasci.

Koji su problemi s EEG-om?

Ovaj dijagnostički postupak je bezbolan i ne uzrokuje nikakve komplikacije.