Kožna larva migrans

Autor: James G. H. Dinulos, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Marija Delaš Aždajić, dr. med.

Kožna larva migrans se prenosi iz tople, vlažne zemlje ili pijeska na izloženu kožu.

Uzrok je Ancylostoma, rudarska glista koji obično obitava u crijevima pasa i mačaka. Jaja parazita su u izmetu pasa i mačaka i razvijaju se u ličinke kada su ostavljene u toplom, vlažnom tlu ili pijesku. Kada osoba hoda bosonoga ili se sunča, larva ulazi u kožu. Kožna larva migrans javlja se u cijelom svijetu, ali najčešće u tropskim sredinama.

Počevši od mjesta infekcije, obično stopala, nogu, stražnjice ili leđa, larve se šire ostavljajući izvijugan uzdignuti crvenkasto smeđi osip . Osip jako svrbi. Mogu se pojaviti i male izbočine i mjehurići. Često češanje rezultira bakterijskom infekcijom kože.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

Liječnici postavljaju dijagnozu kožne larve migrans na temelju izgleda i mjesta osipa i prema podatku nedavnog kontakta s tlom ili pijeskom.

Liječenje

  • Krema s tiabendazolom

  • Albendazol ili ivermektin

Nakon nekoliko tjedana do mjeseci infekcija sama od sebe nestaje, ali liječenje ublažava svrbež i smanjuje rizik od bakterijske infekcije koja se ponekad javlja uslijed grebanja. Tekući pripravak ili krema s tiabendazolom koji se primjenjuje na zahvaćeno područje učinkovito liječi infekciju. Albendazol ili ivermektin koji se daju usta također su učinkoviti.