Testovi za poremećaje oka

Autor: Leila M. Khazaeni, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: Bože Mihaljević, dr. med.

Mogu se obaviti različiti testovi kako bi se potvrdio problem ili odredio opseg ili težina poremećaja. Svako oko se ispituje odvojeno.

Angiografija

Općenito, angiografija uključuje ubrizgavanje boje u krvne žile kako bi ih se učinilo vidljivijim na testovima snimanja. Međutim, angiografija oka koristi boju kako bi krvne žile postale vidljivije kada ih liječnici izravno pregledaju ili fotografiraju.

Fluoresceinska angiografija omogućuje liječniku da jasno vidi krvne žile na stražnjem dijelu oka. Fluorescentna boja, koja je vidljiva u plavom svjetlu, ubrizgava se u venu ruke osobe. Boja cirkulira kroz krvotok osobe, uključujući krvne žile u mrežnici. Ubrzo nakon ubrizgavanja boje, uzima se brza sekvenca fotografija mrežnice, žilice, optičkog diska, šarenice ili kombinacije. Boja unutar krvnih žila fluorescira, čineći da se krve žile ističu. Fluoresceinska angiografija je osobito korisna u dijagnostici makularne degeneracije, blokirane krvne žile mrežnice, i dijabetičke retinopatije. Ova vrsta angiografije također se koristi za procjenu ljudi koji trebaju laserske postupke na mrežnici.

Indocijaninska zelena angiografija omogućuje liječnicima da vide krvne žile mrežnice i žilnice. Kao u fluoresceinskoj angiografiji, fluorescentna boja se ubrizgava u venu. Ovaj tip angiografije daje liječnicima više detalja o krvnim žilama žilnice nego od fluoresceinske angiografije. Indocijaninska zelena angiografija koristi se za pokazivanje makularne degeneracije i otkrivanje razvoja novih krvnih žila u oku.

Elektroretinografija

Elektroretinografija omogućuje liječniku da ispita funkciju stanica osjetljivih na svjetlost (fotoreceptori) u mrežnici mjerenjem odgovora mrežnice na bljeskove svjetlosti. Kapi za oči anesteziraju površinu oka i šire zjenicu. Elektroda za snimanje u obliku kontaktne leće se postavi na rožnicu, a druga elektroda se stavi na kožu lica u blizini. Zatim su oči otvorene. Soba je zamračena i osoba gleda u trepteće svjetlo. Električna aktivnost koju generira mrežnica kao odgovor na bljeskove svjetla bilježe elektrode. Elektroretinografija je osobito korisna za procjenu bolesti, kao što je retinitis pigmentosa, u kojima su zahvaćeni fotoreceptori.

Ultrazvuk

Oko se može pregledati ultrazvukom. Sonda se lagano nasloni na zatvorenu vjeđu i bezbolno odbija zvučne valove od struktura oka. Odbijeni zvučni valovi stvaraju dvodimenzionalnu sliku unutrašnjosti oka. Ultrasonografija je korisna kada oftalmoskop ili procjepna svjetiljka ne mogu vidjeti mrežnicu jer je unutrašnjost oka mutna ili nešto blokira vidnu os. Ultrasonografija se može koristiti za određivanje prirode abnormalnih struktura, kao što su tumor, unutrašnjosti oka ili odljepljenja mrežnice. Ultrasonografija se također može koristiti za ispitivanje krvnih žila koje opskrbljuju oko (Doppler ultrazvuk) i za određivanje debljine rožnice (pahimetrija).

Pahimetrija

Pahimetrija (mjerenje debljine rožnice) vrlo je važna u refraktivnoj kirurgiji oka, kao što je laser- assisteted-in-situ keratomileusis (LASIK).

Pahimetrija se obično izvodi pomoću ultrazvuka. Za ultrazvučnu pahimetriju, oko je anestezirano s kapljicama, a ultrazvučna sonda lagano je postavljena na površinu rožnice. Optička pahimetrija ne zahtijeva kapi za anesteziranje površine oka jer instrumenti ne dodiruju oko.

Optička koherentna tomografija

Optička koherentna tomografija (OCT) daje slike visoke rezolucije struktura na stražnjem dijelu oka, kao što su optički živac, mrežnica, žilnica i staklasto tijelo. OCT se može koristiti za identificiranje oticanja mrežnice. OCT je sličan ultrazvuku, ali koristi svjetlo umjesto zvuka. Liječnici koriste OCT kako bi vidjeli poremećaje mrežnice, uključujući makularnu degeneraciju, poremećaje koji mogu uzrokovati razvoj novih krvnih žila u oku, i glaukom.

Kompjuterska tomografija (CT) i magnetska rezonancija (MRI)

Kompjutorska tomografija i magnetska rezonancija može se koristiti za pružanje detaljnih informacija o strukturama unutar oka i koštanoj strukturi koja okružuje oko (orbitu). Te se tehnike koriste za procjenu ozljeda oka, osobito ako liječnici sumnjaju na strano tijelo u oku, tumore orbite i optičkog živca, i optički neuritis.