Barijerna kontracepcija

Autor: Frances E. Casey, MD, MPH
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Petra Kejla, dr. med.

Barijerna kontraceptivna sredstva fizički blokiraju pristup spermija maternici. Oni uključuju kondome, dijafragme, cervikalne kapice, kontracepcijske spužve i spermicide.

Kondomi

Kondomi su tanki zaštitni omotači koji pokrivaju penis. Kondomi napravljeni od lateksa jedina su kontraceptivna sredstva koja pružaju zaštitu od svih uobičajenih spolno prenosivih bolesti (SPB), uključujući one zbog bakterija (kao što su gonoreja i sifilis) i onih zbog virusa (kao što je HPV - humani papiloma virus - i HIV- virus humane imunodeficijencije). Kondomi napravljeni od sintetičkog materijala kao što je poliuretan, poliizopren ili silikonska guma pružaju određenu zaštitu, ali su tanji i vjerojatnije je da će se kidati. Kondomi od janjeće kože ne štite od virusnih infekcija kao što je HIV infekcija.

Da bi bili učinkoviti, kondomi se moraju ispravno koristiti. Kondomi se moraju primijeniti prije penetracije. Ispravna uporaba uključuje sljedeće:

 • Koristite novi kondom za svaki čin spolnog odnosa.

 • Koristite kondom odgovarajuće veličine.

 • Pažljivo rukujte kondomom kako ga ne biste oštetili noktima, zubima ili drugim oštrim predmetima.

 • Stavite kondom nakon što je penis ukrućen i prije bilo kakvog genitalnog kontakta s partnerom.

 • Odredite na koji se način kondom pomiče tako da ga stavite na kažiprst i nježno ga pokušate odvojiti, ali samo malo. Ako se opire, okrenite ga i pokušajte na drugu stranu. Zatim ga ponovno namjestite.

 • Stavite kondom preko vrha penisa.

 • Ostavite 1 cm na vrhu kondoma za sakupljanje sjemena.

 • Jednom rukom istisnite zarobljeni zrak iz vrha kondoma.

 • Ako je neobrezana, povucite kožicu natrag prije odmotavanja kondoma.

 • Drugom rukom, kondom prevucite preko penisa do njegove baze i ugladite mjehuriće zraka.

 • Provjerite je li podmazivanje primjereno tijekom odnosa.

 • Uz kondome od lateksa koristite samo lubrikante na bazi vode. Lubrikanti na bazi ulja (kao što su vazelin, mineralno ulje, masažna ulja, losioni za tijelo i ulje za kuhanje) mogu oslabiti lateks i uzrokovati pucanje kondoma.

 • Držite kondom čvrsto na dnu penisa tijekom povlačenja kako biste spriječili da se prolije sjeme.

Muški kondomi treba postaviti tako da se vrh proteže gotovo pola inča (oko 1 centimetar) iznad penisa kako bi se osigurao prostor za skupljanje sperme. Neki kondomi imaju spremnik na vrhu za tu svrhu. Odmah nakon ejakulacije, penis treba povući, a rub kondoma čvrsto držati uz dno penisa kako bi se spriječilo klizanje kondoma i prosipanje sperme.

Ženski kondom je vrećica s unutarnjim i vanjskim prstenom. Unutarnji prsten se umeće koliko god može u vaginu (ili anus), a vanjski prsten ostaje vani. Zatim se penis pažljivo vodi kroz vanjski prsten u vrećicu. Ako penis iskoči iz vrećice ili se vanjski prsten uvuče unutra, kondom se može ukloniti i ponovno umetnuti bez opasnosti za trudnoću sve dok se sjeme ne ispusti (ejakulira). Prije uklanjanja kondoma, vanjski prsten treba stisnuti i zaviti kako bi se spriječilo prosipanje sjemena. Zatim kondom treba pažljivo ukloniti. Ako se sjeme prolije, sperma može ući u vaginu, što dovodi do trudnoće. Ženski kondom treba umetnuti najviše 8 sati prije spolnog odnosa i može se ostaviti u vagini do 6 sati nakon odnosa.

Novi kondom treba koristiti kod svakog odnosa, a odbaciti ga ako je njegov integritet upitan.

Tijekom prve godine korištenja muških kondoma, vjerojatnost trudnoće je oko 2% uz savršenu uporabu (kada se upute točno slijede) i oko 18% s tipičnom upotrebom (način na koji ih većina ljudi koristi). Mogućnost trudnoće sa ženskim kondomom tijekom prve godine iznosi 5% uz savršenu uporabu i 21% kod tipične uporabe.

Spermicid, koji može biti uključen u mazivo kondoma ili umetnut odvojeno u vaginu, može povećati učinkovitost kondoma. Spermicid treba ponovno primjenjivati svaki put kada se koristi kondom.

Dijafragma

Dijafragma, gumena čašica u obliku kupole s fleksibilnim rubom, umetne se u vaginu i postavi preko vrata maternice. Dijafragma sprječava ulazak spermija u maternicu.

Neke dijafragme dolaze u različitim veličinama te veličinu koja odgovara određuju liječnici koji također uče ženu kako da je umetne. Ako je žena dobila ili izgubila više od 10 kilograma, imala dijafragmu više od godinu dana, rodila ili imala pobačaj, mora se ponovno kontrolirati pristaje li dijafragma jer su se veličina i oblik vagine možda promijenili.

Kod novog tipa dijafragme smatra se da jedna veličina odgovara svima. Izrađena je od silikona. Starije dijafragme izrađene su od lateksa. Silikonska membrana je mekša i izdržljivija od starih dijafragmi.

Dijafragma bi trebala pokrivati cijeli cerviks bez izazivanja nelagode. Ni žena ni njezin partner ne bi trebali primijetiti njezinu prisutnost. Spermicidnu kremu ili gel (koji ubija spermu) treba uvijek koristiti s dijafragmom. Krema ili gel se stavlja na unutrašnjost šalice (najbliže cerviksu) u slučaju da se dijafragma pomakne tijekom odnosa.

Dijafragma se postavlja prije odnosa i treba ostati na mjestu najmanje 6 i vjerojatno 8 sati, ali ne više od 24 sata. Ako se odnos ponavlja dok je dijafragma na mjestu, u vaginu treba umetnuti dodatnu spermicidnu kremu ili gel da bi se nastavila zaštita.

Dijafragme se mogu prati i ponovno koristiti. Žena bi trebala redovito pregledavati dijafragmu zbog mogućih poderotina.

Tijekom prve godine korištenja dijafragme, postotak žena koje zatrudne je oko 6% sa savršenom uporabom i oko 12% kod tipične uporabe.

Cervikalna kapica

Cervikalna kapica, silikonska čaša u obliku šešira, umetne se u vaginu i postavlja preko vrata maternice. Cervikalna kapica sprječava ulazak spermija u cerviks. Cervikalne kapice nalikuju na dijafragme, ali su manje i krute.

U SAD-u je dostupna samo jedna vrsta kapice. Dolazi u tri veličine. Zdravstveni djelatnici određuju koju veličinu žena treba ovisno o tome je li prije bila trudna i je li dijete porođeno vaginalno ili carskim rezom. Za kapicu je potreban liječnički recept, ali nije potrebno da liječnik provjerava pristaje li kapica.

Spermicidnu kremu ili gel uvijek treba koristiti s cervikalnom kapicom. Kapica se umetne prije spolnog odnosa i ostavi na mjestu najmanje 6 sati do najviše 48 sati nakon odnosa. Na cervikalnu kapicu je pričvršćena trka za lakše uklanjanje. Cervikalna kapica se može prati i ponovno koristiti 1 godinu.

Tijekom prve godine, stopa trudnoće s tipičnom primjenom je oko 12% u žena koje nisu rodile. Međutim, uz upotrebu cervikalne kapice vjerojatnije je da će zatrudnjeti žene koje su već rađale od onih koje nisu. Porođaj mijenja vrat maternice stoga je sigurno prianjanje kapice manje vjerojatno.

Kontracepcijska spužva

Kontracepcijska spužva je okrugla poliuretanska spužva u obliku jastučića promjera oko 1/2 in ( oko 4 cm). Spužva se namoči vodom, presavije i umetne duboku u rodnicu, gdje blokira ulaz spermija u maternicu. Spužva također sadrži spermicid. Dostupna je bez recepta i nije potrebna liječnička provjera pristajanja u rodnicu.

Spužvu žena može biti umetnuta u vaginu do 24 sata prije spolnog odnosa i pruža zaštitu kroz to razdoblje, bez obzira na to koliko se odnos puta ponavlja. Spužvu treba ostaviti na mjestu najmanje 6 sati nakon posljednjeg snošaja. Ne smije se ostaviti na mjestu dulje od 30 sati. Obično ni jedan od partnera ne osjeti spužvu nakon umetanja.

Spužva je manje učinkovita od dijafragme. Stopa trudnoće s tipičnom upotrebom je 12% za žene koje nisu rađale i 24% za žene koje jesu.

Problemi povezani s uporabom su rijetki. Oni uključuju alergijske reakcije, suhoću ili iritaciju rodnice i poteškoće pri uklanjanju spužve.

Spermicidi

Spermicidi su pripravci koji ubijaju spermu na dodir. Dostupni su kao vaginalne pjene, kreme, gelovi i supozitoriji, a umeću se u vaginu prije spolnog odnosa. Ova kontraceptivna sredstva zarobljavaju i oštećuju spermu, sprječavajući ju da oplodi jajnu stanicu.

Sve vrste su podjednako učinkovite. Od žena koje koriste spermicide prema uputama, oko 19% zatrudni tijekom prve godine korištenja. Budući da je njihova djelotvornost ograničena, spermicidi se najbolje koriste s barijernom kontracepcijskom zaštitom kao što je kondom ili dijafragma.

Spermicide treba umetnuti u vaginu najmanje 10 do 30 minuta i obično ne više od 1 sata prije spolnog odnosa. Trebalo bi ih koristiti prilikom svakog odnosa.

Upotreba spermicida nekoliko puta dnevno može iritirati vaginu i oštetiti tkivo koje ju oblaže. Kao rezultat toga, mikroorganizmi koji uzrokuju spolno prenosive bolesti (uključujući HIV) mogu lakše ući u tijelo i uzrokovati bolest.

Više informacija

 • CDC: Condom EffectivenessDC: Učinkovitost kontoma