Osgood-Schlatterova bolest

Autor: Frank Pessler, MD, PhD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Mara Jurić-Kavelj, dr. med.

Osgood-Schlatterova bolest je bolna upala kosti i hrskavice na vrhu potkoljenice (točnije u goljeničnoj kosti ili tibiji).

  • Ova bolest je uzrokovana prekomjernom upotrebom noge.

  • Tipični simptomi uključuju bol, oticanje i osjetljivost u području koljena.

  • Dijagnoza se temelji na fizičkom pregledu, a ponekad i na rendgenskim snimkama.

  • Liječenje obično uključuje ublažavanje boli i mirovanje.

(Vidi također Pregled poremećaja kostiju u djece.)

Osgood-Schlatterova bolest je osteohondroza, skupina poremećaja ploča rasta kostiju koje se javljaju kada dijete brzo raste. Liječnici nisu sigurni što uzrokuje osteohondrozu, ali čini se da se poremećaj ponavlja u pojedinim obiteljima. Köhlerova bolest kostiju, Legg-Calvé-Perthesova bolest, i Scheuermannova bolest su druge osteohondroze.

Osgood-Schlatterova bolest razvija se između 10 i 15 godina i obično zahvaća samo jednu nogu. Bolest je obično češća kod dječaka, ali se ta situacija mijenja s porastom aktivnosti djevojčica u sportskim programima.

Smatra se da je uzrok bolesti Osgood-Schlatter ponavljajuće, pretjerano povlačenje tetive koljenske čašice (patela) gdje se veže na vrh goljenične kosti. Ova točka vezanja naziva se kvrgom goljenične kosti (tibijalni tuberkul).

Glavni simptomi bolesti Osgood-Schlatter su bol, oticanje i osjetljivost na mjestu tibijalnog tuberkula na prednjem dijelu koljena odmah ispod koljenske čašice (patele). Bol se pogoršava s aktivnošću i smanjuje se nakon odmora.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

  • Ponekad rendgenski snimci

Liječnici postavljaju dijagnozu Osgood-Schlatterove bolesti na temelju pregleda i simptoma djeteta.

Rendgenski snimak koljena može pokazati da je tibijalni tuberkul povećan ili je razbijen na dijelove. Međutim, rendgenske snimke općenito nisu potrebne, osim ako dijete ima druge simptome, kao što su bol i oticanje koji se protežu izvan koljena ili bol koja je popraćena crvenilom i toplinom. Ovi simptomi sugeriraju drugi poremećaj, poput ozljede ili upale zglobova.

Liječenje

  • Mjere za ublažavanje boli

  • Rijetko imobilizacija, injekcija kortikosteroida i operacija

Simptomi Osgood-Schlatterove bolesti obično nestaju nakon nekoliko tjedana ili mjeseci. Izbjegavanje pretjeranog vježbanja i dubokog savijanja koljena smanjuje bol. Međutim, liječnici dopuštaju djeci s Osgood-Schlatterovom bolesti da i dalje sudjeluju u sportu ili vježbanju čak i kada su u bolovima.

Korištenje nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID), vježbe istezanja i nanošenje leda na zahvaćeno koljeno mogu pomoći u ublažavanju boli.

Rijetko je potrebno da se noga imobilizira u gipsu, možda će se morati ubrizgati kortikosteroidi ispod kože, ili mogu biti potrebni kirurški zahvati koji uključuju uklanjanje fragmenata kosti, bušenje i presađivanje.