Pregled limfnog sustava

Autor: The Manual's Editorial Staff
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Dinko Keserović dr. med.

Limfni sustav

Limfni sustav čini mreža limfnih čvorova povezanih limfnim žilama koje prenose tekućinu koja se naziva limfa. Limfni sustav je dio vašeg vaš imunološkog sustava koji pomaže u obrani od infekcija i pojave raka.

Limfa je tekućina koja nastaje iz vaših najsitnijih krvnih žila, ona protječe između stanica noseći pri tome oštećene stanice, stanice raka, viruse i bakterije.

Limfne žile nose limfu iz vašeg tkiva do limfnih čvorova, a zatim iz limfnih čvorova natrag u vaše krvne žile.

Limfni čvorovi su sabirna mjesta koja sadrže veliki broj specijaliziranih bijelih krvnih stanica koje iz limfe odstranjuju mikrobe, oštećene stanice i stanice raka. Na taj način limfni sustav štiti organizam od pojave infekcije ili raka i to je razlog zašto ponekad mogu nastati povećani limfni čvorovi. Naprimjer, kod infekcije grla može doći do pojave povećanih limfnih čvorova vrata. Ljudi ih nazivaju "otečene žlijezde", ali limfni čvorovi zapravo nisu žlijezde.

Limfne žile su rasprostranjene po cijelom tijelu, a limfni čvorovi se prvenstveno nalaze u skupinama u pojedinim dijelovima tijela kao što su vrat, prepone, pazušne jame.

Limfni sustav: Pomoć u obrani od infekcije

Limfni sustav je važan dio imunološkog sustava. Sustav prenosi limfu u cijelom tijelu, a limfni čvorovi filtriraju mrtve stanice i mikrobe.

Što je imunološki sustav?

Imunološki sustav predstavlja obrambeni sustav tijela. Uloga imunološkog sustava je da napada i štiti organizam od raznih patogena i štetnih tvari koje u njega ulaze i koje se u njemu stvaraju kao što su:

  • Mikroorganizmi (bakterije, virusi i gljivice)

  • Paraziti

  • Stanice raka

  • toksini, alergeni

Važni dijelovi vašeg imunološkog sustava uključuju:

  • Bijele krvne stanice

  • Antitijela

  • Limfni sustav

Što može dovesti do poremećaja funkcije limfnog sustava?

Poremećaj funkcije limfnog sustava može nastati kao posljedica:

  • Blokade: Ako limfne žile ili čvorovi budu oštećeni tijekom operacije, terapije zračenjem, ozljedom ili infekcijom, u tom slučaju limfa ne može normalno otjecati i dolazi do njenog nakupljanja i pojave otoka u zahvaćenim dijelovima tijela koji se nazivaju limfedem

  • Infekcije: Ako se vaše tijelo i limfni sustav ne uspiju izboriti s mikroorganizmima koji su dospjeli u limfni čvor, oni i sami mogu postati sijelo infekcije

  • Raka: Ako vaše tijelo ne uspije uništiti sve stanice raka dospjele u limfni čvor, stanice raka mogu nastaviti rasti u limfnim čvorovima