Mlijeko čička

Autor: Laura Shane-McWhorter, PharmD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Valentina Ratkajec, dr. med.

Mliječni čičak je biljka cvjetnih ljubičica. Njegov sok i sjemenke sadrže aktivni sastojak silimarin, snažan antioksidans i pojam koji se često zamjenjuju s mlijekom čička. (Pogledaj Pregled Dodaci Prehrani.)

Medicinske tvrdnje

Tvrdi se da mlijeko čičak štiti jetru od oštećenja uzrokovanih virusima, otrovnih tvari (kao što su alkohol i toksini iz gljiva) i određenih lijekova (kao što je acetaminofen). Mlijeko čička se uzima kako bi se spriječilo i liječilo trovanje gljivama i drugih poremećaja jetre, kao što su ciroza i hepatitis C. Dobro osmišljene znanstvene studije ne pokazuju da mlijeko čička značajno pomaže osobama s poremećajima jetre.

Mlijeko čička također može poboljšati kontrolu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Moguće nuspojave

Kratak opis želučanih tegoba i alergija, ali nisu opisane ozbiljnih nuspojava.

Žene koje su osjetljive na hormone (poput raka dojke, maternice ili raka jajnika, endometrioze ili fibroida maternice) trebaju izbjegavati nadzemne dijelove mlijeka čička.

Moguće interakcije lijekova

Mlijeko čička može pojačati učinke lijekova koji smanjuju razinu šećera u krvi (hipoglikemični lijekovi) i mogu ometati lijekove koji se koriste za liječenje HIV infekcije (kao što su indinavir ili sakvinavir).

Više informacija

  • NIH Nationalni Centar za Komplementarno i Integrativno Zdravlje:: Milk thistle