Učinci poremećaja jetre na lijekove

Autor: Danielle Tholey, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Anja Radovan, dr. med.

Poremećaji jetre često mijenjaju učinak lijekova na tijelo - na primjer, promjenom

  • Koliko se lijeka apsorbira iz crijeva

  • Koliko brzo i potpuno jetra metabolizira lijek - na primjer, mijenjanje lijeka u aktivni oblik ili u neaktivni oblik (oblik koji nema učinka na tijelo)

  • Koliko se lijeka transportira po cijelom tijelu

  • Kako brzo se lijek eliminira iz tijela

  • Koliko je tijelo osjetljivo na učinke lijeka

(Vidi također Lijekovi i jetra.)

Kako poremećaji jetre utječu na lijek ovisi o određenom lijeku. Poremećaji jetre mogu povećati učinke nekih lijekova i smanjiti učinke drugih. Učinak lijeka se povećava ako je jetra manje sposobna inaktivirati lijek. Učinak lijeka se smanjuje ako je jetra manje sposobna promijeniti lijek u aktivni oblik ili ako jetra čini tijelo manje sposobnim da apsorbira lijek ili ga transportira kroz tijelo.

Jeste li znali...
  • Poremećaji jetre mogu povećati učinke nekih lijekova i smanjiti učinke drugih.

Kronični poremećaj jetre može učiniti osobe osjetljivijim na učinke određenih lijekova, čak i kada poremećaj ne povećava količinu lijeka u tijelu. Na primjer, ako osobe s poremećajem jetre uzimaju čak i male doze opioidnih lijekova protiv bolova (kao što je morfij) ili sedative (kao što je lorazepam), mentalna funkcija može se pogoršati, a oni mogu postati zbunjeni, dezorijentirani i manje oprezni. Mentalna funkcija se pogoršava, vjerojatno zato što poremećaj jetre čini mozak osjetljivijim na učinke tih lijekova.

Budući da su poremećaji jetre komplicirani, liječnici često ne mogu predvidjeti kako će utjecati na određeni lijek. Stoga, prilagođavanje doza lijeka za osobe koji imaju poremećaj jetre može biti teško.