Srčani blokovi

Autor: The Manual's Editorial Staff
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Dinko Keserović dr. med.

Srce je mišićni organ koji puma krv u tijelu. Srčana frekvencija predstavlja broj srčanih otkucaja u određenom vremenskom periodu. Srčani ritam bi trebao uvijek biti regularan, ritmičan poput otkucaja sata.

Srce se sastoji od četiri šupljine. Gornje dvije srčane šupljine koje predstavljaju pretkomore ili atrije i dvije donje srčane šupljine koje predstavljaju komore ili ventrikule. Atriji svojim pumpanjem potpomažu punjenje ventrikula (komora) s krvlju, a ventrikuli dalje pumpaju krv iz srca u pluća i ostatak tijela (vidjeti Biologija srca).

Posebna vrsta srčanih stanica, stanice pejsmejkera nalaze se grupirane u dijelu atrija koji se zove SA čvor, a njegova je uloga da šalje konstantne električne impulse srčanom mišiću neophodne za normalne kontrakcije srca i uredno pumpanje krvi.

Srčani provodni sustav sastoji se iz snopova tankih vlakana poput električnih žica koji provode impulse iz SA čvora u ostatak srca. Neophodno je da električni impulsi iz SA čvora dođu pravovremeno do svih stanica srčanog mišića kako bi se uspio dobiti kvalitetan i snažan srčani otkucaj koji adekvatno pumpa krv iz srca dalje u cijeli organizam.

Što je srčani blok?

Srčani blok se odnosi na pojam koji podrazumijeva kašnjenje ili potpunu blokadu provođenja električnih impulsa u srčanom provodnom sustavu što uzrokuje poremećaj srčanog ritma. Postoji nekoliko različitih tipova srčanog bloka.

  • Pojedini tipovi srčanog bloka ne uzrokuju pojavu simptoma

  • Neki tipovi srčanog bloka mogu dovesti do usporenja srčane frekvencije , što za posljedicu može imati pojavu osjećaja umora, omaglica i nesvjestica.

  • Liječnici postavljaju dijagnozu pomoću elektrokardiogram (EKG / ECG)

  • Osobama s određenim tipovima srčanog bloka neophodna je ugradnja pacemakera

Što uzrokuje srčani blok?

Putem srčanog sustava provođenja prenose se električni signali iz pretkomora (atrija) kroz strukturu koja se zove AV čvor (atrioventrikularni čvor). AV čvor kontrolira električne impulse koji prolaze iz gornjih srčanih šupljina-pretkomora (atrija) u donje srčane šupljine-komore (ventrikuli). Iz AV čvora električni impulsi prolaze kroz nekoliko snopova vlakana (grane snopa) prije nego što se rašire kroz ventrikule i dovedu do kontrakcije. Poremećaj provođenja, odnosno srčani blok može se javiti na bilo kojem dijelu srčanog provodnog sustava.

Neke osobe imaju prirođeni srčani blok, a kod nekih osoba se srčani blok razvije tijekom života. Srčani blokovi mogu nastati kao posljedica:

Koje su vrste srčanog bloka?

Liječnici grupiraju tipove srčanih blokova na temelju toga koliko teško te koji je dio srčanog sustava provođenja zahvaćen.

Dva glavna mjesta na kojima se razvija srčani blok su:

  • Atrioventrikularni (AV) blok

  • Blok grana snopa

Što je atrioventrikularni (AV) blok?

AV blok se pojavljuje u samom AV čvoru ili njegovoj neposrednoj blizini. AV blokovi se dijele na 3 stupnja, ovisno o tome koliko su teški:

  • 1. stupanj: Svaki električni impuls usporava se samo za djelić sekunde dok prolazi kroz srce (otkucaji srca su normalni)

  • 2. stupanj: Neki od električnih impulsa ne prolaze kroz AV čvor i kao posljedica toga pojedini srčani otkucaji izostanu

  • 3. stupanj: Električni impulsi nikako ne prolaze kroz AV čvor što može rezultirati srčanim zastojem ili izrazio opasnim usporenjem srčanog ritma

Što je blok grane srčanog provodnog sustava ?

Pod blokom grane podrazumijevamo kompletni ili djelomični prekid provođenja impulsa u jednom od dijelova srčanog provodnog sustava. Srčani provodni sustav ispod AV čvora se račva na dva dijela, odnosno lijevu i desnu granu. Blok lijeve grane je od većeg značaja jer isti nastaje obično kao posljedica bolesti srca.

Koji su simptomi srčanog bloka?

Većina tipova srčanih blokova je asimptomatska. Ako imate ozbiljniji tip srčanog bloka možete osjećati umor, omaglice te može doći do pojave nesvjestice.

Kako liječnici mogu znati da li imam srčani blok?

Liječnici će nakon provjere vašeg pulsa učiniti:

EKG je brz, bezbolan test koji mjeri i bilježi električnu aktivnost vašeg srca pomoću naljepnica s elektrodama i kabelima na prsima, rukama i nogama.

Kako liječnici liječe srčani blok?

Većina tipova srčanog bloka ne zahtijeva liječenje. Ali ćete možda trebati liječiti bolest koja je dovela do pojave srčanog bloka.

Međutim, ako imate srčani blok drugog ili trećeg stupnja, možda će vam biti neophodna ugradnja vještačkog pacemakera. Pacemaker je mali elektronički uređaj koji doktori postavljaju ispod kože prsnog koša ili trbuha koji prati srčani rad pacijenta te po potrebi odašilje električne impulse kojima se stimulira srčani mišić da održava normalni srčani ritam.