Transplantacija drugih tkiva

Autor: Martin Hertl, MD, PhD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Daniel Victor Šimac, dr. med.

Transplantacija tkiva je uklanjanje različitih tkiva, kao što su stanice kože, rožnice, hrskavice ili kosti, iz tijela i zatim umetanje tog tkiva u istu ili drugu osobu koja ima ozbiljan poremećaj koji zahvati na neke od tih vrsta tkiva.

(Vidi također Pregled transplantacije.)

Koža

Presađivanje kože se može primijeniti kod osoba koje su izgubile velika područja kože - na primjer, zbog opsežnih opeklina. Presađivanje kože je najuspješnije kada se zdrava koža ukloni s jednog dijela tijela i presadi na drugi dio. Kada takvo presađivanje nije moguće, koža od darivatelja ili čak životinja (kao što su svinje) ili sintetička koža može se koristiti kao privremena mjera. Takvi presadci traju samo kratko vrijeme, ali mogu pružiti privremenu zaštitu dok normalna koža ne naraste nadomjestajući ih.

Količina kože koja je dostupna za presađivanje može se povećati uzgojem malih dijelova kože osobe u kulturi tkiva ili stvaranjem mnogo sitnih posjekotina u presađenoj koži, tako da se može rastegnuti i pokrivati mnogo veće područje.

Hrskavica

Hrskavica se obično koristi za popravak urođenih mana u ušima ili nosu djece. Kod odraslih osoba može se koristiti za popravak zglobova oštećenih ozljedama ili artritisom.

Hrskavica se može uspješno presaditi bez upotrebe lijekova za suzbijanje imunološkog sustava (imunosupresivi). Imunološki sustav tijela napada presađene hrskavice mnogo manje snažno od drugih tkiva.

Rožnice

Rožnice, transparentne kupole na površini očiju obično se mogu uspješno presaditi bez upotrebe imunosupresiva.

Kost

Kosti s jednog dijela tijela mogu se upotrijebiti za zamjenu kosti u drugom dijelu - na primjer, za zamjenu kosti koja je uklonjena tijekom operacije raka kostiju.

Transplantirana kost s jedne osobe na drugu preživljava samo kratko vrijeme. Međutim, ona stimulira rast nove kosti, stabilizira područje dok se ne stvara nova kost i pruža okvir za novu kost.

Imunosupresivi nisu potrebni nakon transplantacije kosti.

Više od jednog tkiva

Neki transplantati sadrže više od jednog tkiva (nazivaju se kompozitni transplantati, kao što su transplantati šake, ruke ili lice). Kompozitni transplantati mogu uključivati kožu, mišiće, kosti i tkiva koja povezuju i podržavaju te strukture.

Kompozitna transplantacija je kontroverzna jer obično nije potrebna za očuvanje života i ne proširuje je, iako može uvelike poboljšati kvalitetu života. Kompozitna transplantacija je također vrlo skupa, zahtijeva mnogo resursa i može dovesti do ponekad opasnih infekcija. Ovi postupci se ne smatraju standardnom medicinskom skrbi.

Koliko dobro funkcionira transplantirani dio se razlikuje, ali neki primatelji transplantata ruke mogu koristiti ruku za obavljanje uobičajenih dnevnih aktivnosti.

Imunosupresivi su potrebni nakon transplantacije.

Ostala tkiva

Kod Parkinsonove bolesti, presađivanje tkiva iz nadbubrežnih žlijezda osobe u mozak te osobe čini se da ublažava simptome, kao i transplantacija moždanog tkiva iz abortiranih fetusa. Međutim, upotreba tkiva iz abortiranih fetusa je kontroverzna.

Transplantacija timusnih žlijezda iz mrtvorođenih u djecu koja su rođena bez timusne žlijezde (poremećaj koji se zove DiGeorgeov sindrom) može pomoći u obnovi imunološkog sustava kod te djece. Kada nedostaje timusna žlijezda, imunološki sustav je oštećen jer bijele krvne stanice, koje su vitalni dio obrane imunološkog sustava od stranih tvari, sazrijevaju u timusnoj žlijezdi. Međutim, novi timus može proizvoditi stanice koje napadaju stanice primatelja, uzrokujući tešku bolest presadka-protiv-domaćina.