Pregled poremećaja spojnice i bjeloočnice

Autor: Melvin I. Roat, MD, FACS
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: Ena Sušić, dr. med.

Spojnica je membrana koja oblaže vjeđe i vraća se unatrag kako bi prekrila bjeloočnicu (čvrsti sloj bijelih vlakana koji prekriva oko), sve do ruba rožnice (prozirni sloj ispred šarenice i zjenice - vidi Struktura i funkcija očiju). Spojnica pomaže u zaštiti oka držanjem malih stranih tijela i mikroorganizama koji uzrokuju infekcije izvan oka te doprinose održavanju suznog filma.

Najčešći poremećaj spojnice je upala (konjunktivitis). Postoje mnogi uzroci upale, uključujući:

Konjunktivitis je relativno kratkotrajan, ali neke vrste mogu trajati i mjesecima ili godinama. Dugotrajni konjunktivitis često je uzrokovan kroničnim alergijama, kroničnim infekcijama (trahomom) i kroničnim iritacijama oka koja se javljaju kada je vjeđa okrenuta prema van (ektropijem) ili prema unutra (entropijem), nekim kapima za oči ili kroničnom suhoćom. Bez obzira na uzrok, osobe s konjunktivitisom obično imaju slične simptome, kao što su crvenilo i sekret. Neke vrste konjunktivitisa također uzrokuju svrbež ili iritaciju.

Bjeloočnica (ili sklera) je čvrsti, bijeli, vanjski sloj očne jabučice. Bjeloočnica osigurava očnoj jabučici strukturnu čvrstoću i štiti od penetracije i rupture. Rijetko bjeloočnica postaje upaljena (skleritis).

Episclera je tanki sloj tkiva koji prekriva bjeloočnicu. Episclera sadrži male krvne žile koje opskrbljuju bjeloočnicu hranjivim tvarima. Ponekad se episclera upali (episkleritis).