Pregled zaraznih bolesti

Autor: Larry M. Bush, MD, FACP
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Ivana Valenčak- Ignjatić, dr. med.

Mikroorganizmi su vrlo mala živa bića, kao što su bakterija i virusa. Mikroorganizmi su prisutni svuda oko nas. Unatoč njihovoj golemoj količini, relativno malo tisuća vrsta mikroorganizama napada, razmnožava se i uzrokuje bolesti kod ljudi.

Mnogo mikroorganizama živi na koži te u usnoj šupljini, gornjem dišnom sustavu, crijevima i spolnim organima (poglavito vagini) bez uzrokovanja bolesti. (vidi Rezidentna Flora). Hoće li mikroorganizam živjeti kao bezopasan pratilac osobe ili će doći do invazije te će uzrokovati bolest ovisi o prirodi mikroorganizma i stanju prirodne obrane osobe ( vidi: Razvoj infekcije i vidi: Obrana od infekcije).

Vrste zaraznih organizama

Tip

Opis

Primjeri

Neki poremećaji koji mogu rezultirati

Bacteria

Bakterije su mikroskopski, jednostanični organizmi bez jezgre.

Streptococcus pyogenes

Upala grla (strep grlo)

Escherichia coli

Infekcije mokraćnog sustava

Virusi

Virusi su mali zarazni organizmi - mnogo manji od gljiva ili bakterija. Oni se ne mogu sami reproducirati. Oni moraju napasti živu stanicu i iskoristiti njezine strukture za razmnožavanje.

Varicella zoster

Vodene kozice i herpes zoster

Rinovirus

Obična prehlada

Gljive

Gljive nisu niti biljke niti životinje. Njihova veličina varira od mikroskopske do lako vidljive golim okom. Uključuju kvasce, plijesni i gljive.

Candida albicans

Vaginalne infekcije kvasca

Trichophyton

Altetsko stopalo

Paraziti

Paraziti su organizmi koji preživljavaju živeći u drugom, obično mnogo većem organizmu (domaćinu). Oni uključuju crve i jednostanične organizme nazvane protozoe (koji, za razliku od bakterija, imaju jezgru).

Enterobius vermicularis (vrsta parazitski crv)

Svrbež kože oko anusa

Plasmodium falciparum (vrsta protozoa)

Malarija

Određeni mikroorganizmi imaju potencijal da se mogu koristiti kao biološko oružje. Ovi mikroorganizmi uključuju antraks, bruceloza, hemoragijska vrućica (Ebola virus infekcija and Marburg virus infekrcija), kuga, male boginje, and tularemija i oni koji proizvode botulinum toksin. Svaka od bolesti je potencijalno fatalna i, osim antraksa, botulizma i tularemije, mogu se prenijeti s osobe na osobu. Izravni prijenos bruceloze s osobe na osobu izuzetno je rijedak.

Učinci infekcije

Infekcije mogu utjecati samo na dio tijela (lokalna infekcija) ili cijelo tijelo (sustavna infekcija). Apscesi i infekcije mokraćnog sustava primjeri su lokalnih infekcija. Teške sustavne infekcije mogu imati po život opasne učinke, kao što su sepsa ili septički šok.

Simptomi infekcije mogu uključivati groznicu, ubrzani puls, ubrzano disanje, tjeskobu i zbunjenost.

Većina se učinaka riješava učinkovitim liječenjem infekcije.