Medijastinitis

Autor: Richard W. Light, MD
Urednik sekcije: Željko Ivančević, dr. med.
Prijevod: Željko Ivančević, dr. med.

Medijastinitis je upala medijastinuma. Akutni medijastinitis obično je posljedica perforacije jednjaka ili medijalne sternotomije. Simptomi su jaka bol u prsima, dispneja i vrućica. Dijagnozu potvrđuje RTG prsnog koša ili CT. Liječi se antibioticima (npr. klindamicin plus ceftriakson), a ponekad i kirurški.

Dva najčešća uzroka akutnog medijastinitisa su:

  • perforacija jednjaka

  • medijalna sternotomija

Perforacija jednjaka

Perforacija jednjaka može biti komplikacija ezofagoskopije ili postavljanja Sengstaken–Blakemoreove ili Minnesotske sonde (kod krvarenja iz varikoziteta jednjaka). Premda rijetko, može nastati uslijed snažnog povraćanja (Boerhaaveov sindrom). Drugi mogući uzrok je gutanje nagrizajuće tvari (npr. lužine, malih baterija). Neke tablete ili ezofagealni ulkusi (npr. u oboljelih od AIDS-a koji imaju ezofagitis) mogu doprinijeti.

Pacijenti s perforacijom jednjaka su uistinu akutni, teški bolesnici s jakim bolovima u prsištu i dispnejom zbog infekcije i upale medijastinuma.

Dijagnoza je obično očita zahvaljujući kliničkoj slici i anamnestičkim podacima o prethodno izvršenim medicinskim postupcima ili nekom drugom čimbeniku rizika. Ova se dijagnoza također mora uzeti u obzir u bolesnika koji su u teškom stanju, tuže se na bol u prsima i mogu imati čimbenik rizika koji ne mogu opisati (npr. alkoholizirani bolesnici koji su možda snažno povraćali, ali ne sjećaju se. te djeca koja još nisu progovorila, a koja su mogla progutati malu bateriju). Dijagnozu potvrđuje obični RTG pluća ili CT toraksa koji pokazuje zrak u medijastinumu.

Terapija su parenteralni antibiotici koji pokrivaju oralnu i GI floru (npr. klindamicin 450 mg IV svakih 6 h plus ceftriakson 2 g 1×/dan, barem 2 tjedna). Bolesnicima koji imaju teški medijastinitis s pleuralnim izljevom ili pneumotoraksom neophodna je hitna kirurška eksploracija medijastinuma radi zatvaranja rascjepa jednjaka i drenaže pleuralnog prostora i medijastinuma.

Medijalna sternotomija

Komplikacija ovog postupka je medijastinitis, a javlja se u oko 1% slučajeva. Bolesnici najčešće imaju drenažnu ranu ili sepsu. Dijagnoza se postavlja nalazom inficiranog sadržaja koji se dobiva iglenom aspiracijom kroz sternum. Rješava se brzom kirurškom drenažom, nekrektomijom i parenteralnim antibioticima širokog spektra. Mortalitet je oko 50% u nekim serijama.

Kronični fibrozirajući medijastinitis

Kronični fibrozirajući medijastinitis obično je posljedica TBC–a ili histoplazmoze ali i sarkoidoze, silkoze ili drugih gljivičnih bolesti. Razvija se opsežan fibrozni proces koji dovodi do kompresije medijastinalnih struktura što može izazvati sindrom gornje šuplje vene, stenozu traheje ili začepljenje grana plućne arterije ili plućnih vena.

Dijagnoza se postavlja na temelju nalaza CT–a. Ako je uzrok TBC, indicirana je antituberkulozna terapija. Inače, niti jedna poznata terapija nije djelotvorna, mada neki liječnici pokušavaju ugradnjom vaskularnih ili bronhalnih stentova ograničiti kompresiju na centralne krvne žile.