Tetanus-difterija cjepivo

Autor: Margot L. Savoy, MD, MPH
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Ljiljana Lukić, dr. med.

Cjepivo protiv tetanusa je dostupno zasebno, ali se obično kombinira sa onim protiv difterije i/ili hripavca. Cjepivo protiv difterije sadrži toksoid difterije. Ono je dostupna samo u kombinaciji s drugim cjepivima.

Za više informacija, pogledajte Tdap/Td ACIP (Advisory Committee on Immunization Practices) preporuke za cijepljenje.

Pripravci

Najčešće korišteno je je kombinirano cjepivo koje sadrži toksoid tetanusa i toksoid difterije (Td za odrasle, a DT za djecu, koji sadrži veću dozu toksoida difterije). Pripravak samo sa toksoidom tetanusa tetanusa (TT) je također dostupan, ali se ne preporuča s obzirom na potrebu periodičnog busteriranja s oba antigena. Tdap je pripravak za odrasle koji sadrži komponentu sa hripavcem.

Indikacije

TD busteri se daju rutinski svakih 10 god nakon Tdap-a koji se daje u dobi od 11 do 12 god. Osobe koje nisu primile ili završile seriju primarnog cijepljenja od najmanje 3 doze cjepiva protiv tetanusa i difterije trebaju početi ili završiti seriju.

Osobe koje imaju ranu s povećanim rizikom od zaraze tetanusom trebaju primiti TD buster ako je prošlo više od 5 god od prethodne doze. Jednu dozu Tdap treba zamijeniti Td busterom ukoliko odrasla osoba nikada nije primila Tdap.

Komplikacije i upozorenja

Glavna kontraindikaciija za primiti Td je:

Mjere opreza uključuju:

  • Guillain-Barré sindrom unutar 6 tjedana nakon prethodne doze na cjepiva koja sadrži toksoid tetanusa

  • Umjerena ili teška akutna bolest sa ili bez vrućice

  • Povijest reakcije preosjetljivosti tipa III koja se javila nakon prethodne doze cjepiva koje sadrži toksoid tetanusa ili difterije (cijepljenje se odgađa sve dok nije prošlo više od 10 god od posljednje doze cjepiva koja sadrži toksoid tetanusa)

Doza i primjena

Td 0.5 mL IM u deltoidni mišić s iglom od 22-25 gauge. Docjepljivanje se provodi svakih 10 godina.

Nuspojave

Nuspojave su vrlo rijetke. One uključuju anafilaktičku reakciju ili brahijalni neuritis. Blagi učinci uključuju crvenilo, oteklinu i bol na mjestu uboda.