Žarnjaci ( meduze i morske vlasulje)

Autori: Robert A. Barish, MD, MBA
Thomas Arnold, MD
Urednik poglavlja: prof. dr. sc. Miroslav Šimunić, dr. med.
Prijevod: Dora Božić, Iris Mašković, Ivan Šustić, Ivo Visković, Piero Živkovic, Marin Šimunić dr. med.

Žarnjaci uključuju sljedeće:

 • Koralji

 • Morske vlasulje

 • Meduze (uključujući i morske koprive)

 • Hydroidi (npr Portugalski ratnik)

Žarnjaci su odgovorni za više otrovanja od bilo koje druge morske životinje. Od 9000 vrsta, oko 100 ih je otrovno za čovjeka. Višestruke, visoko razvijene žarne jedinice (nematociste) na ticalima žarnjaka mogu prodrijeti u kožu; jedan pipak može otpustiti tisuće nematocista u dodiru s kožom.

Simptomi i znakovi

Lezije ovise o tipu žarnjaka. Načelno, početne lezije izgledaju kao male crtaste papularne erupcije koje se brzo razvijaju u jednu ili više isprekidanih crta, koje su povremeno okružene izdignutim eritematoznim područjem. Bol je neposredna i može biti jaka; uobičajeno praćena svrbežom. Papule mogu prijeći u mjehuriće i napredovati do pustulacije, krvarenja i ljuštenja. Sustavne manifestacije su slabost, mučnina, povraćanje, glavobolja, mišićna bol i spazam, suzenje i iscjedak iz nosa, pojačano znojenje, promjene bila i pleuralna bol. Rijetko, teške ozljede nanesene od strane portugalskog ratnika u Sjevernoameričkim vodama i pripadnicima reda Cubomedusae , posebno kutijasta meduza (morska osa, Chironex fleckeri), U Indo-Pacifičkim vodama.

Liječenje

 • Uklanjanje ticala

 • Simptomatsko liječenje:

 • Ispiranje za liječenje bolova i deaktiviranje nematocista, ovisno o kojoj se životinji radi.

Liječenje uboda žarnjaka uključuje uklanjanje ticala s pincetom (po mogućnosti) ili prstima (dvostrukim rukavicama, ako je to moguće) i obilnim ispiranjem kako bi se uklonile naoko nevidljive žarne stanice. Vrsta ispiranja varira ovisno o organizmu koji je prouzrokovao ubod:

 • Kod uboda meduza u netropskim vodama i kod uboda koralj, može se koristiti ispiranje morskom vodom.

 • Za ubode meduza u tropskim vodama, mogu se koristiti ocat za ispiranje nakon čega slijedi ispiranje morskom vodom. Svježa voda može aktivirati neotpuštene nematociste.

 • Kod uboda kutijaste meduze, ocat inhibira žarenje nematociste i koristi se kao početno ispiranje ako je dostupno, a potom isprati morskom vodom. Svježa voda može aktivirati neotpuštene nematociste.

 • Za ubod portugalskog ratnika, može se koristiti morska voda ispiranje. Ocat se ne smije koristiti, jer može aktivirati neispražnjene nematociste.

Svako otežano disanje ili promjena u razini svijesti, bez obzira koliko blaga, je medicinska hitnoća, koja zahtijevaj prijevoz u medicinski centar i eventualno injekciju adrenalina.

Ticala treba promptno ukloniti pomoću forcepsa ili rukom u dvostrukoj rukavici, a simptome liječiti suportivno. Bol uzrokovana ubodima žarnjaka je obično kratkotrajna, može se ublažiti otopinom sode bikarbone 50:50 koja se nanese na kožu. Namakanje zahvaćenog područja u kupelji s toplom vodom (40.6-43.3 ° F) pokazalo se učinkovitim za ublažavanje boli, kao i analgetici NSAR. Za jaku bol, preferiraju se opioidni analgetici. Bolni mišićni spazmi se mogu liječiti benzodijazepinima. Ako se razvije šok preporučuju se davanje IV tekućine i adrenalina. Protuotrov je dostupan za ubode u kutijastih meduza C. fleckeri ali ne i za ubode sjevernoameričkih vrsta.

Potrebno je dati profilaksu tetanusa (vidi tablicu) Profilaksa tetanusa u rutinskom liječenju rana).

Osip kupača

Osip kupača u moru je makulopapulozni osip praćen žarenjem i svrbežom, koji pogađa kupače u nekim područjima Atlantskog mora (npr. Florida, Carribi, Long Island). To je uzrokovano preosjetljivošću na ubode ličinki morske vlasulje (npr. Edwardsiella lineate) ili noktastih meduza (Linuche unguiculata). Osip se pojavljuje gdje kupaći kostim dodiruje kožu. Ljudi izložene tim ličinkama treba istuširati nakon skidanja kupaćeg kostima. Kožne promjene mogu se tretirati hidrokortizonskim losionom te ukoliko je potrebno, oralnim antihistaminikom. Teže reakcije mogu zahtijevati dodatak oralnog ili IV prednizona.