Torzija femura (izvinutost):

Autor: Simeon A. Boyadjiev Boyd, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: doc. prim. dr. sc. Bernarda Lozić, dr. med.

Glava femura može biti izvinuta pri porodu.

(Vidi također Uvod u prirođene kraniofacijalne i muskuloskeletne poremećaje.)

Torzija femura može biti unutarnja (femoralna anteverzija; koljena su okrenuta jedno prema drugome uz prste na nogama okrenute prema unutra) ili vanjska (femoralna retroverzija; koljena su okrenuta u suprotnom smjeru) i u novorođenčadi je česta. U vrijeme rođenja, unutarnja torzija može iznositi i do 40 ° i biti normalna. Vanjska torzija u vrijeme rođenja također može biti upadljiva a i dalje biti normalna.

Torzija femura se prepozna jer dijete leži na toj strani na stolu za preglede. Bokovi su rotirani izvana i iznutra. Ograničenje unutarnje rotacije ukazuje na anteverziju bedra, dok ograničenje vanjske rotacije ukazuje na retroverziju bedra.

Djeca s unutarnjom torzijom femura obično mogu sjediti u W položaju (koljena su spojena a stopala su razdvojena) ili spavati ispružena na leđima s nogama ispruženim ili savinutim i rotiranim prema unutra. Ova djeca vjerojatno zauzimaju takav položaj jer im je tako udobnije. Smatralo se kako sjedeći W položaj pogoršava torziju, no nema dovoljno dokaza da bi se takav položaj trebao sprječavati ili izbjegavati. Do adolescencije, unutarnja torzija se i bez zahvata postupno smanjuje do oko 15 °. Upućivanje ortopedu i liječenje, koje uključuje osteotomije (u kojem se lomi kost i okreće prema normalnom smjeru), rezervirana je za djecu koja imaju neurološki deficit, kao što je spina bifida ili onu kod koje torziaja ometa pokretljivost.

Do vanjske femoralne torzije može doći ako sile unutar maternice dovode do abdukcije ili vanjske rotacije donjih ekstremiteta. Ako je u vrijeme rođenja vanjska torzija upadljiva, indicirana je pažljiva pretraga (uključujući i rendgen ili ultrazvuk kuka) na dislokaciju kuka. Vanjska torzija se obično spontano ispravlja, osobito nakon što djeca počnu stajati i hodati, ali je potrebna djecu uputiti ortopedu kada prekomjerna torzija traje nakon 8 godina. Tretman vanjske torzije uključuje derotacionalnu osteotomiju.