Tumori žučnjaka i žučnih vodova

Autor: Ali A. Siddiqui, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Anja Radovan, dr. med.

Tumori žučnjaka i žučnih vodova su često uzroci ekstrahepatalne bilijarne opstrukcije. Simptomi mogu izostati, ali su najčešće izraženi a posljedica su bilijarne opstrukcije. Dijagnoza počiva na ultrazvuku u CT kolangiografiji ili MRCP–u. Mehanička drenaža žuči dovodi do smanjivanja svrbeža kože, sprječava sepsu i bolove koji su rezultat opstrukcije.

(Vidi također Pregled funkcije žuči.)

Kolangiokarcinom i drugi rijetki tumori žučnih vodova su obično maligni, a javljaju se u 1-2 na 100 000 stanovnika. Kolangiokarcinomi se predominantno javljaju u ekstrahepatičkim žučnim vodovima: 60 do 70% u perihilarnom području (Klatskinov tumor), oko 25% u distalnom dijelu, a preostali dio u jetri. Čimbenici rizika su starija životna dob, primarni sklerozirajući kolangitis, jetrene infestacije i ciste koledokusa.

Karcinom žučnjaka je rijedak tumor (2,5 / 100.000). Češći je među američkim Indijancima, u pacijenata s velikim žučnih kamenaca (> 3 cm), a one s velikim kalcifikatima žučnjaka zbog kroničnog kolecistitis (porculanski žučni mjehur). Gotovo svi (70 do 90%) bolesnici također imaju žučne kamence. Srednje preživljenje iznosi 3 mjeseca. Izlječenje je moguće ukoliko tumor otkrije rano (npr, slučajno na kolecistektomiji).

Polipi žučnog mjehura obično su asimptomatske, benigna izbočenja sluznice koje se razvijaju u lumenu žučnjaka. Većina su < 10 mm i sastoje se od estera kolesterola i triglicerida; prisutnost takvih polipa naziva kolesteroloza. Oni se nađu u oko 5% ljudi tijekom ultrazvuka. Ostali, manje česti benigni polipi su adenomi (uzrokuju adenomiomatozu) i upalni polipi. Mali polipi su slučajni nalazi koji ne zahtijevaju liječenje.

Simptomi i znakovi

Bolesnici s kolangiokarcinomom obično se tuže na svrbež i bezbolnu opstruktivnu žuticu (karakteristična dob 50–70 god.). Perihilarni tumori u ranom stadiju mogu dovesti do neodređene abdominalne boli, anoreksije i mršavljenja. Drugi simptomi su akolične stolice, palpabilne mase, hepatomegalija ili distendiran žučnjak (Courvoisierov znak kod distalnog kolangiokarcinoma). Bol može imitirati bilijarnu koliku (uslijed bilijarne opstrukcije) ili može biti konstantna i progresivna. Sepsa (sekundarna akutnom kolangitisu), iako iako rijetko, možebiti inducirana ERCP-om.

Bolesnici s karcinomom žučnjaka mogu se dijagnosticirati slučajno prilikom kolecistektomije učinjene radi bilijarnih kolika i kolelitijaze (70–90% ima žučne kamence), ili u uznapredovalom stadiju bolesti kad se tuže na stalne bolove, mršavljenje i palpabilnu tvorbu u abdomenu.

Većina polipa žučnog mjehura ne uzrokuju simptome.

Dijagnoza

  • Ultrazvuk (ponekad endoskopski), nakon čega slijedi CT ili MRCP

  • Ponekad ERCP

Na kolangiokarcinom i karcinom žučnog mjehura se posumnja kod neobjašnjive ekstrahepatične bilijarne opstrukcije. Laboratorijski odražavaju stupanj kolestaze. U bolesnika s primarnim sklerozirajućim kolangitisom, razina serumskog karcinoembrijskog antigen (CEA) i karcinom antigen (CA) 19-9 mjere se povremeno za dijagnostiku kolangiokarcinoma.

Dijagnoza se temelji na ultrazvuku (ili endoskopskom ultrazvuku), nakon čega slijedi CT ili (MRCP) ( vidi: Slikovne dijagnostičke pretrage jetre i žučnog mjehura). CT se ponekad radi i može dati više informacija nego ultrazvuk, osobito u slučaju karcinoma žučnjaka. Ukoliko su ove metode nedovoljne za postavljanje dijagnoze može se učiniti ERCP. U nekim slučajevima, ERCP ne samo da otkrije tumor, nego omogućuje i "brushing" tkiva za citološki pregled nakon čega biopsija nije potrebna. CT s kontrastom služi za određivanje proširenosti odnosno stadija bolesti.

Klasična laparotomija je nužna kako bi se ustanovila proširenost bolesti o čemu ovisi terapija.

Liječenje

  • Za kolangiokarcinomepostavljanje stenta (ili nekom drugom postupku, bypass) ili povremeno resekcija

  • Za karcinome žučnjaka, najčešće simptomatsko liječenje

Postavljanje stenta ili kirurško premošćivanje opstrukcije smanjuje svrbež, žuticu i možda umor.

Hilarni kolangiokarcinom koji je prema nalazu CT–a već proširen liječi se postavljanjem stenta PTC-om ili ERCP–om. U slučaju kolangiokarcinoma distalnog dijela žučnog kanala, postavlja se stent putem ERCP-a. Ako je bolest lokalizirana, tada se kirurškom eksploracijom određuje resektabilnost tumora, bilo resekcijom hilusa ili pankreatikoduodenektomijom. Međutim, uspješne resekcije su rijetke.

Transplantacija jetre nije indicirana zbog visoke stope recidiva. Učinkovitost adjuvantne kemoterapije i radioterapije za kolangiokarcinom nije još dokazana.

Mnogi karcinomi žučnjaka se liječe simptomatski.

Ključne poruke

  • Tumor žučnog sustava (obično kolangiokarcinom ili karcinom žučnog mjehura) je rijedak tumor.

  • Posumnjati na tumor ukoliko bolesnici imaju neobjašnjivu ekstrahepatičku bilijarnu opstrukciju ili abdominalnu masu.

  • Dijagnosticiranje raka slikovnim metodama, počevši s ultrazvukom, nakon čega slijedi CT ili MRCP.

  • Liječenje tumora je simptomatsko (npr postavljanjem stenta ili bypassa); povremeno resekcija.