Osjećaj grude u grlu

Autor: Norton J. Greenberger, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Andrea Kresović, dr. med.

Osjećaj grude u grlu je osjećaj stegnutog grla ili tvorbe u ždrijelu, javlja se nevezano za gutanje, pri čemu ne postoji nikakva tvorba u grlu. (Vidjeti Tvorba na vratu ako je tvorba prisutna).

Etiologija

Nikakvi posebni etiološki ili fiziološki mehanizmi nisu otkriveni. Neke studije pokazuju da je prilikom pojave simptoma povišen krikofaringealni tlak (u području gornjeg sfinktera jednjaka), ili je motilitet hipofarinksa abnormalan. Osjećaj također može biti posljedica gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) ili učestalog gutanja i posljedične suhoće grla koja je povezana s anksioznošću ili nekim drugim emotivnim stanjem. Iako nije povezan s čimbenicima stresa ili specifičnim psihijatrijskim poremećajem, globus hystericus može biti simptom određenog raspoloženja (npr. žalosti, ponosa); neki pacijenti imaju predispoziciju za ovakav odgovor.

Poremećaji koji se mogu zamijeniti za globus hystericus su krikofaringealne membrane (gornjeg jednjaka), simptomatski difuzni spazam jednjaka, GERB, poremećaj skeletne muskulature (npr. mijastenija gravis, distorfična miotonija, autoimuni polimiozitis) te tvorbe u području vrata ili medijastinuma koje pritišću jednjak.

Procjena

Glavni cilj je da se razlikuje osjećaj grude u grlu od prave disfagije, što upućuje na strukturni ili motorni poremećaj u ždrijelu ili jednjaku.

Anamneza

Anamneza sadašnje bolesti treba sadržavati jasan opis simptoma, posebno o tome da li postoji kakva bol s gutanjem ili otežano gutanje (uključujući osjećaj hrane u grlu). Trajanje simptoma je važno, posebice da li je vezano uz konzumaciju obroka i pića, ili je neovisna o tim aktivnostima; povezanost s emocionalnim događajima treba biti ispitana posebno.

Pregledom sustava treba potražiti znakove mršavljenja (kao dokaz poremećaja gutanja) i simptome slabosti mišića.

Povijest prethodnih bolesti treba uključivati poznate neurološke dijagnoze, osobito one koje uzrokuju slabost.

Fizikalni pregled

Palpacija područja vrata i usta u potrazi za tvorbama. Pregled orofarinksa (uključujući direktnom laringoskopijom). Gutanje (vode i krute hrane, kao što su krekeri) mora se promatrati. Važan je neurološki pregled s posebnim osvrtom na motoričke funkcije.

Upozoravajući znakovi

Sljedeći nalazi su od posebne važnosti:

  • Bol u vratu ili grlu

  • Gubitak težine

  • Nagli nastup nakon 50 godina

  • Bol, gušenje, ili poteškoće s gutanjem

  • Regurgitacija hrane

  • Slabost mišića

  • Opipljiva ili vidljiva tvorba

  • Progresivno pogoršanje simptoma

Interpretacija simptoma, znakova i nalaza

Simptomi koji nisu povezani s gutanjem, bez bolova ili poteškoća s gutanjem, ili osjećaj zapinjanja hrane u grlu kod bolesnika bez osobitosti u fizikalnom pregledu podrazumijeva globus senzaciju. Bilo koji upozoravajući znak ili nenormalan nalaz u pregledu sugeriraju na mogućnost mehaničkog ili motoričkog poremećaja gutanja. Kronični simptomi koji se mogu pojaviti u sklopu trajnog osjećaja tuge ili potisnute patološke žalosti, a mogu nestati plakanjem upućuju na globus senzaciju.

Pretrage

Bolesnici s nalazima tipične za globus senzaciju ne trebaju pretrage. Ukoliko dijagnoza nije jasna ili liječnik ne može adekvatno prikazati ždrijelo, potrebno je učiniti specifične pretrage. Tipični testovi uključuju običnu ili video ezofagografiju (pasažu barijem), mjerenje trajanja gutanja, RTG snimke toraksa i manometriju jednjaka.

Liječenje

Liječenje knedle u grlu uključuje ohrabrenje i suosjećanje. Nema lijeka dokazane učinkovitosti. Depresiju, tjeskobu ili neke druge bihevioralne poremećaje trebalo bi liječiti u dogovoru s psihijatrom. Povremeni razgovor s bolesnikom o povezanosti njegovih simptoma i raspoloženja može biti koristan.

Ključne točke

  • Globus simptomi su nevezani za gutanje.

  • Testovi nisu potrebni, osim ako postoje simptomi povezani s gutanjem, ako fizikalni pregled nije uredan ili postoje upozoravajući znakovi.