Dijagnostički testovi za poremećaje kože

Autor: Elizabeth H. Page, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Marija Delaš Aždajić, dr. med.

Dijagnostičke pretrage su indicirane kad uzrok kožne promjene ili bolesti nije jasan samo iz anamneze i fizikalnog pregleda. To uključuje

  • Patch ispitivanje

  • Biopsiju

  • Strugotine

  • Ispitivanje uz pomoć Wood-ovog svjetla

  • Tzanckov test

  • Dijaskopiju

(Vidi također Evaluacija dermatoloških bolesnika.)

Biopsija

Postoji nekoliko vrsta biopsije kože:

  • Punch (biopsija bušenjem/ubodom)

  • Shave (biopsija brijanjem)

  • Wedge (klinasta) ekscizija

Jedan od postupaka je “punch” (ubodna) biopsija, kod koje se tubularni instrument (promjera obično 3 mm) uvede u duboki dermis ili potkožno tkivo kako bi se dobilo uzorak, koji se odreže na bazi. Površnije promjene se mogu bioptirati struganjem oštrom kiretom ili skalpelom. Krvarenje se zaustavlja otopinom aluminijevog klorida ili elektrokoagulacijom; veći se rezovi zatvaraju šavovima. Veće ili dublje biopsije se mogu dobiti izrezivanjem klina kože skalpelom. Pigmentirane lezije često su izrezane za histološku evaluaciju dubine; ako je previše površna, definitivna dijagnoza može biti nemoguća. Kod većine malih tumora se potpunom ekscizijom, koja obuhvaća i rub uredne kože istodobno je moguće postaviti dijagnozu i ustvrditi izlječenje.

Strugotine

Strugotine kože pomažu prilikom postavljanja dijagnoze gljivičnih infekcija kože i svraba. Za gljivične infekcije, uzorak se uzima od granice lezije i stavlja na mikroskopskom stakalcu. Zatim se dodaje kap od 10 do 20% kalijevog hidroksida. Nalaz hifa i/ili pupajućih kvasnica potvrđuje dijagnozu tinee ili kandidijaze. Kod svraba se strugotine uzimaju s mjesta sumnjivih na tunele te se stavljaju neposredno pod pokrovno stakalce s mineralnim uljem; pronalazak gnjide, izmeta ili jajašca potvrđuje dijagnozu.

Wood-ovo svjetlo

Wood-ovo svjetlo (crno svjetlo) može pomoći liječniku u dijagnostici i procjeni opsega oštećenja (npr. granice pigmentnih lezija prije izrezivanja). Wood-ovo svjetlo (crno svjetlo) može pomoći prilikom razlikovanja hipopigmentacije od depigmentacije (depigmentacija kod vitiliga fluorescira bijelo poput slonovače, što nije slučaj s hipopigmentiranim promjenama). Eritrazma fluorescira svijetlo crveno–narančasto. Tinea capitis uzrokovana s Microsporum canis i Microsporum audouinii fluorescira svijetlom, jakom zelenom bojom. (NAPOMENA: Većina slučajeva tinee capitis u SAD–u je uzrokovana s Trichophyton species, koji ne fluorescira.) Najraniji znak kožne infekcije s Pseudomonasom (npr. kod opeklina) može biti zelena fluorescencija.

Tzanckov test

Tzanckova pretraga može poslužiti za dijagnosticiranje virusne bolesti, npr. herpes simpleksa i herpes zostera, a izvodi se kad postoje aktivne intaktne vezikule. Tzanckov test ne može razlikovati herpes simplex i herpes zoster infekcije. Netaknuti mjehurić je poželjna lezija za provođenje pretrage. Krov mjehurića je uklonjen s oštricom, a baza otvorene vezikule se struže sa skalpelom veličine oštrice #15. Strugotine se prenose na mikroskopsko stakalce i oboje Wright-ovom bojom ili Giemsinom bojom. Multinuklearne orijaške stanice su znak herpesne infekcije.

Dijaskopija

Dijaskopija se koristi za određivanje je li crvenilo u leziji posljedica postojanja krvi u površinskim žilama (upalne ili vaskularne lezije) ili je posljedica krvarenja (petehija ili purpura). Mikroskopskim stakalcem pritisne se na leziju (dijaskopija) te se gleda da li lezija blijedi. Hemoragične lezije ne blijede dok upalne i vaskularne lezije blijede. Dijaskopija također može pomoći u identifikaciji sarkoidnih kožnih lezija, koje, kada ih se testira, mijenjaju boju u boju želea od jabuka.