Akutna perforacija GI sustava

Autor: Parswa Ansari, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Andrea Kresović, dr. med.

Bilo koji dio probavnog trakta može perforirati iz različitih uzroka te otpustiti želučani ili crijevni sadržaj u peritonealnu šupljinu. Uzroci se razlikuju. Simptomi se razvijaju naglo, popraćeni jakim bolovima i znakovima šoka. Dijagnoza se obično postavlja na osnovu prisutnog slobodnog zraka na slikovnim prikazima. Liječenje uključuje nadoknadu tekućina, antibiotike te operaciju. Mortalitet je visok, a varira o uzročnom poremećaju i općem bolesnikovom zdravstvenom statusu.

(Vidi također Akutna bol u trbuhu.)

Etiologija

Tupa i penetrirajuća trauma za posljedicu mogu imati perforaciju bilo kojeg dijela GI sustava. Osim ako nisu ukliješteni te na taj način izazovu ishemiju i nekrozu zbog lokalnog pritiska, progutana strana tijela (čak i oštra) rijetko izazivaju perforaciju. Strana tijela umetnuta preko anusa mogu probiti rektum ili sigmoidni kolon (vidi Rektalna Strana Tijela).

Simptomi i znakovi

Perforacija jednjaka, želuca i dvanaesnika nastaje iznenadno uz nagli razvoj akutnog abdomena, jake difuzne bolove u abdomenu, osjetljivost na palpaciju i peritonealne znakove. Bol se može širiti u rame.

Perforaciju drugih dijelova GI sustava često prate druga bolna i upalna stanja. Kako je perforacija u početku obično mala i ograničena omentumom bol se razvija postupno i može ostati lokalizirana. Lokalnog karaktera je i osjetljivost na palpaciju. Takvi rezultati uzrokuju teškoće u razlikovanju perforacije od pogoršanja u podlozi poremećaja ili nedostatka odgovora na liječenje.

Kod svih oblika perforacije česta je mučnina, povraćanje i gubitak teka. Crijevni zvukovi su tihi ili nestaju.

Dijagnoza

  • Abdominalne sminke

  • Ukoliko nema dijagnoze, abdominalni CT

Nativne RTG snimke abdomena (RTG abdomena i prsnog koša u ležećem i stojećem položaju) mogu otkriti dijagnozu prikazom slobodnog zraka pod ošitom u 50- 75% slučajeva. Kako vrijeme prolazi ovaj znak postaje sve učestaliji. Postranične RTG snimke prsnog koša su osjetljivije za slobodni zrak od posteroanteriornih.

Ukoliko RTG snimke abdomena ne daju dijagnozu od pomoći može biti CT s peroralnim ili intravenskim kontrastom. Barij ne treba koristiti ako se sumnja perforacija.

Liječenje

  • Kirurški zahvat

  • IV tekućine i antibiotici

Kad se uoči perforacija nužan je hitan kirurški zahvat, jer s odgađanjem zahvata mortalitet od peritonitisa naglo raste. Ukoliko dođe do stvaranja apscesa ili upalne tvorbe, zahvat se može svesti na drenažu.

Prije operacije postavi se nazogastrična sonda. Kod bolesnika s manjkom volumena treba pratiti diurezu postavljanjem urinskog katetera. Volumen se održava adekvatnom IV nadoknadom tekućina i elektrolita. Potrebno je davati IV antibiotike koji djeluju na crijevnu floru (npr. cefotetan 1-2 g 2x/dan ili amikacin 5 mg/kg 3x/ dan uz klindamicin 600-900 mg 4x/dan).

Ključne poruke

  • Bol je iznenadna i praćena znakovima peritonitisa i šoka.

  • Treba učiniti RTG i CT snimanje.

  • Potreban je kirurški popravak uz nadonadu IV tekućine i antibiotika.