Medijalni epikondilitis

Autor: Paul L. Liebert, MD
Urednik sekcije: dr. sc. Lana Videc Penavić, dr. med.
Prijevod: Tomislav Gregić, dr. med.

Medijalni epikondilitis je upala skupine mišića koji vrše fleksiju i pronaciju, a polaze s medijalnog epikondila lakta. Dijagnoza se postavlja testovima provokacije. Liječenje se temelji na mirovanju, ledenim oblozima te nakon toga vježbama i postupnim povratkom u aktivnost.

Medijalni epikondilitis je uzrokovan bilo kojom aktivnošću kod koje dolazi do djelovanja valgus sile na lakat ili koja uključuje snažno flektiranje volarnih mišića podlaktice, kao što je to tijekom bacanja u bejzbolu, igranju golfa lošom tehnikom, serviranju teniske loptice (osobito uz top spin kad je reket prejako zategnut ili preslabo držan ili kad su loptice teške) te pri bacanju koplja. Nesportske aktivnosti koje mogu uzrokovati medijalni epikondilitis su zidanje, udaranje čekićem i kucanje.

Simptomi i znakovi

Bol se pojavljuje u flektorno pronatorskim tetivama (povezanim s medijalnim epikondilom) i u medijalnom epikondilu, uz flektirani ili pronirani zglavak, uz otpor.

Dijagnoza

  • test provokacije

Za potvrđivanje dijagnoze, liječnik posjedne bolesnika na stolac, uz podlakticu položenu na stol i supiniranu šaku. Pacijent pokuša podići šaku savijajući ručni zglob, dok ga liječnik u tome sprječava. Bol u području medijalnog epikondila i u izvorištu tetiva fleksora potvrđuje dijagnozu. (Pogledaj također Kako pregledati lakat)

Liječenje

  • odmor, led i istezanje mišića

  • prilagođavanje aktivnosti

  • kasnije, vježbe otpora

Liječenje je simptomatsko i slično onome za lateralni epikondilitis. Pacijenti bi trebali izbjegavati bilo kakvu aktivnosti koja uzrokuje bol. U početku se primjenjuje mirovanje, led, NSAID i istezanje, ponekad uz injekciju kortikosteroida u bolno područje oko tetive. Kad se bol povuče, izvode se nježne vježbe ekstenzora i fleksora podlaktice uz otpor, nakon čega slijede ekscentrične i koncentrične vježbe uz otpor. Općenito, operacija se razmatra tek nakon najmanje 9 do 12 mjeseci od neuspjelog konzervativnog liječenja. Kirurški postupci za liječenje medijalnog epikondilitisa obuhvaćaju odstranjenje ožiljnog tkiva i pričvršćivanje oštećenih tkiva.

Vježbe za ublažavanje simptoma medijalnog epikondilitisa