Kronična traumatska encefalopatija (CTE)

Autor: Juebin Huang, MD, PhD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: Petra Črnac Žuna, dr. med.

Kronična traumatska encefalopatija (CTE) je progresivna degenerativna bolest mozga koja se može javiti nakon repetitivnih trauma glave ili eksplozivnih ozljeda.

Vidi također: Pregled poglavlja 'Delirij i demencija i Demencija

Dementia pugilistica, identificirana u boksača tijekom 1920-ih, i kronična traumatska encefalopatija, noviji pojam, smatraju se istim poremećajem. Kronična traumatska encefalopatija podrobno je istražena. Pojavljuje se u nekih umirovljenih profesionalnih nogometaša i drugih sportaša koji su imali repetitivne traume glave, te u nekih vojnika s oštećenjem mozga posljedično zatvorenoj traumi glave zbog eksplozivne ozljede.

Trenutno nije poznato zašto samo neke osobe s ponavljajućim traumama glave razvijaju kroničnu traumatsku encefalopatiju niti koji su rizici od pojave iste nakon različitih količina traume glave (npr. koliko brojčano, koliko snažno). Oko 3% sportaša koji su imali više (čak i naizgled manjih) potresa mozga razvija kroničnu traumatsku encefalopatiju.

Patološki, kronična traumatska encefalopatija je karakterizirana depozitima hiperfosforiliranih tau proteina u obliku neurofibrilarnih snopića, ponajviše u perivaskularnim prostorima, dubini kortikalnih sulkusa te u subpijalnim i periventrikularnim područjima.

Simptomi i znakovi

Početni simptomi kronične traumatske encefalopatije obično uključuju ≥ 1 od sljedećeg:

Moguća su dva različita klinička tijeka:

  • Poremećaji raspoloženja i poremećaji ponašanja razvijaju se tijekom mlađe odrasle dobi (npr. tijekom 30-ih godina života), a poremećaj kognitivnih funkcija razvija se kasnije.

  • Kognitivni poremećaj razvija se kasnije tijekom života (npr. tijekom 60-ih godina života), a poremećaji raspoloženja i poremećaji u ponašanju mogu se razviti nakon kognitivnog poremećaja.

Dijagnoza

  • Klinički kriteriji

Kriteriji za kliničku dijagnozu kronične traumatske encefalopatije uključuju sljedeće:

  • anamneza traume glave

  • simptomi i znakovi u skladu s kroničnim traumatskom encefalopatijom

  • nepostojanje vjerojatnijeg objašnjenja kliničke slike

Ti se kriteriji koriste i u istraživačke svrhe.

Nalazi rutinskih neuroslikovnih metoda kao što su CT ili MR su obično uredni. Trenutno ne postoje objektivni, in vivo validirani biomarkeri kronične traumatske encefalopatije.

Konačna dijagnoza kronične traumatske encefalopatije temelji se na neuropatološkom pregledu tijekom obdukcije.

Liječenje

  • potporne mjere

Nema specifičnog liječenja.

Ako dođe do razvoja demencije, mogu pomoći potporne mjere, kao i za druge demencije. Primjerice, okolina treba biti svijetla, vesela i poznata, te bi trebala biti osmišljena na način da potiče orijentaciju (npr. postavljanje velikih satova i kalendara u prostoriju). Potrebno je provesti mjere za osiguranje sigurnosti pacijenta (npr. sustavi za praćenje signala za pacijente koji lutaju).

Prevencija

Preventivne mjere su najvažnija intervencija. Zbog toga što je kronična traumatska encefalopatija obično posljedica repetitivnih trauma glave, osobama koje su imale potres mozga savjetuje se da odmore i postupno se vrate sportskim aktivnostima. One koji su imali nekoliko potresa mozga potrebno je informirati o rizicima nastavka igre.