Virusni konjunktivitis

Autor: Melvin I. Roat, MD, FACS
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: Jelena Skunca Herman, dr. med.

Virusni konjunktivitis visoko je zarazna akutna infekcija spojnice obično uzrokovana adenovirusom. Očni simptomi uključuju iritaciju, fotofobiju i vodeni sekret. Dijagnoza se postavlja klinički; ponekad je potrebna izolacija virusa u kulturi ili imunodijagnostičko testiranje. Infekcija prolazi spontano, ali u teškim slučajevima nekad je potrebna lokalna primjena kortikosteroida.

(Vidi također Pregled konjunktivitisa)

Etiologija

Konjunktivitis može biti udružen s običnom prehladom i drugim sistemskim virusnim infekcijama (osobito ospicama, ali također i vodenim kozicama, rubeolom i zaušnjacima). Izolirani virusni konjunktivitis uglavnom je uzrokovan adenovirusima a ponekad i enterovirusima.

Epidemijski keratokonjunktivitis obično uzrokuju adenovirusi serotipova Ad 5, 8, 11, 13, 19, i 37. Navedeni serotipovi uzročnici su teškog konjunktivitisa. Faringokonjunktivalnu vrućicu obično uzrokuju serotipovi Ad 3, 4, i 7. U Africi i Aziji povremeno izbijaju epidemije akutnog hemoragijskog konjunktivitisa, rijetkog oblika konjunktivitisa povezanog s enterovirusom tipa 70.

Simptomi i znakovi

Nakon inkubacije od oko 5 do 12 dana, u jednom oku dolazi do hiperemije spojnice, vodenastog sekreta i iritacije, uz brzo širenje simptoma i na drugo oko. Na palpebralnoj spojnici mogu nastati folikuli. Preaurikularni limfni čvor obično je povećan i bolan. Mnogi bolesnici bili su u kontaktu s oboljelima od konjunktivitisa i/ili onima koji su imali nedavnu infekciju gornjeg dišnog sustava.

Kod teškog adenovirusnog konjunktivitisa, bolesnici mogu imati naglašenu fotofobiju i osjećaj stranog tijela uslijed zahvaćenosti rožnice. Može biti prisutna i kemoza. Pseudomembrane od fibrina i upalnih stanica na palpebralnoj spojnici kao i žarišta upale na rožnici mogu dovesti do zamućenja vida. Na rožnici, pomoću biomikroskopa, mogu se vidjeti ostatna subepitelna zamućenja (višebrojna, oblika novčića, veličine od 0.5 do 1 mm u promjeru) čak i do 2 godine nakon povlačenja konjunktivitisa. Zamućenja rožnice mogu dovesti do slabljenja vida i znakovitog blještanja.

Dijagnoza

 • Klinička procjena

Dijagnoza konjunktivitis i razlikovanje bakterijske, virusne i neinfektivne upale (vidi tablicu) obično se postavlja klinički; posebne kulture tkiva nužne su za rast virusa, ali rijetko su potrebne. PCR i drugi brzi, imunodijagnostički testovi mogu biti korisni, posebno kada je upala teška i kada se trebaju isključiti druge dijagnoze (npr, orbitalni celulitis). Karakteristike koje mogu pomoći razlikovati virusni od bakterijskog konjunktivitisa uključuju gnojni iscjedak, prisutnost preaurikularne limfadenopatije, i kemozu kod epidemijskog keratokonjunktivitisa. Rožnice bolesnika s fotofobijom bojaju se fluoresceinom i pregledavaju na biomikroskopu. Epidemijski keratokonjunktivitis može uzrokovati točkaste mrlje rožnice koje se bojaju. Kod virusnog konjunktivitisa rijetko nastane sekundarna bakterijska infekcija. Međutim, ako postoje znakovi koji upućuju na bakterijski konjunktivitis (npr gnojni iscjedak), kultura ili druge dijagnstičke metode mogu biti korisne.

Liječenje

 • Suportivne mjere

Virusni konjunktivitis visoko je zarazan i trebaju se slijediti mjere predostrožnosti.

U svrhu sprečavanja širenja infekcije, liječnici trebaju

 • Dezinficirati i pravilno prati ruke (nasapunati ruke, ribati najmanje 20 sekundi, dobro isprati i zatvoriti vodu pomoću papirnatih ručnika).

 • Dezinficiarti opremu nakon pregleda bolesnika

Bolesnici također trebaju paziti na higijenu:

 • Dezinficirati i/ili temeljito oprati ruke nakon diranja očiju ili nosa.

 • Izbjegavati dodirivanje neinficiranog oka nakon dodirivanja inficiranog oka

 • Izbjegavati dijeljenje ručnika ili jastuka

 • Izbjegavati kupanje u bazenima

Oči se moraju čistiti od sekreta i ne smije se stavljati povoj na oko. Malu djecu s konjunktivitisom treba ostaviti kod kuće zbog sprečavanja širenja bolesti.

Virusni konjunktivitis samoograničavajuća je bolest koja traje u blagim slučajevima 1 tjedan, a u teškim i do 3 tjedna. Za simptomatsko liječenje dovoljni su hladni oblozi. Topički kortikosteroidi (npr. 1% prednizolon acetat 4x/dan) mogu pomoći bolesnicima s jakom fotofobijom ili onima čiji je vid ugrožen. Kortikosteroide propisuje oftalmolog. Prije uporabe kortikosteroida potrebno je isključiti Herpes simplex keratitis (pregled na biomikroskopu, bojenje fluorescinom) jer ga kortikosteroidi mogu pogoršati.

Ključne poruke

 • Virusni konjunktivitis uglavnom je uzrokovan adenovirusima ili enterovirusima.

 • Virusne i bakterijske konjunktivitise razlikuje tip sekreta (gonjni, mukozni), prisutnost preaurikularne limfadenopatije i kemoza koja je karakteristična za epidemijski keratokonjunktivitis.

 • Dijagnoza se obično postavlja klinički.

 • Liječenje uključuje hladne obloge i mjere za sprečavanje širenja infekcije.