Inkluzijski konjunktivitis odrasle dobi

Autor: Melvin I. Roat, MD, FACS
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: Jelena Skunca Herman, dr. med.

Inkluzijski konjunktivitis odrasle dobi uzrokovan je spolno prenosivim uzročnikom, Chlamydiom trachomatis. Simptomi uključuju kroničnu jednostranu hiperemiju i mukopurulentni iscjedak. Dijagnoza se postavlja klinički. Liječi se sistemskim antibioticima.

(Vidi također Pregled konjunktivitisa)

Inkluzijski konjunktivitis odrasle dobi uzrokuje Chlamydia trachomatis, serotipovi od D do K. U većini slučajeva inkluzijski konjunktivitis odrasle dobi nastaje spolnim kontaktom s osobom koja ima infekciju genitalnih organa. U protekla dva mjeseca bolesnici većinom imaju novog spolnog partnera. Inkluzijski konjunktivitis odrasle dobi rijetko se može dobiti iz zagađene, nedovoljno klorirane, bazenske vode.

Simptomi i znakovi

Inkluzijski konjunktivitis odrasle dobi ima inkubaciju od 2 do 19 dana. Karakterizira ga jednostrani mukopurulentni iscjedak. Palpebralna spojnica često je jače hiperemična od bulbarne. Tipična je folikularna reakcija palpebralne spojnice. Ponekad dolazi do zamućenja i vaskularizacije gornjeg dijela rožnice. Preaurikularni limfni čvorovi mogu biti povećani na strani zahvaćanog oka. Simptomi često postoje tjednima ili mjesecima i ne smiruju se na lokalnu primjenu antibiotika.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

  • Laboratorijske pretrage

Inkluzijski konjunktivitis odrasle dobi razlikuje se od bakterijskog konjunktivitisa po kronicitetu (simptomi traju dulje od 3 tjedna), mukopurulentnom iscjetku, izraženoj folikularnoj reakciji palpebralne spojnice i neuspjehu liječenja lokalnom primjenom antibiotika. Potrebno je uzeti bris spojnice, kultivaciju bakterija i učiniti pretrage na klamidiju. Za otkrivanje Chlamydije trachomatis koriste se metode imunofluorescentnog bojenja, PCR i posebne podloge za uzgoj. Briseve i strugotine spojnice treba pregledati mikroskopom i obojiti po Gramu, kako bi se pronašle bakterije, i po Giemsi kako bi se otkrila karakteristična bazofilna inkluzijska tjelešca u citoplazmi epitelnih stanica, u slučaju klamidijskog konjunktivitisa.

Liječenje

Azitromicin u dozi od 1 g, oralno, 1x/dan ili doksiciklin u dozi od 100 mg, oralno, 2x/dan ili eritromicin u dozi od 500 mg, oralno, 4x/dan tijekom tjedan dana izlječuje konjunktivitis i istovremenu infekciju genitalnih organa. Spolne partnere također treba liječiti.