Kontracepcijske injekcije progestina

Autor: Frances E. Casey, MD, MPH
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Nikolac, dr. med.

Depo medroksiprogesteron acetat (DMPA) je pripravak medroksiprogesteron acetata dugog djelovanja za injekcijsku primjenu. Ostali kontracepcijske injekcije su dostupne drugdje u svijetu.

Kod korištenja DMPA stope trudnoća unutar 1 god. iznose 0,2% uz savršenu primjenu a 6% uz tipičnu primjenu (npr. kod kašnjenja s primjenom injekcija).

DMPA se može dati intramuskularno (150 mg) ili subkutano (104 mg) svaka 3 mjeseca. Mjesto ubrizgavanja ne treba masirati jer se na taj način može povećati brzinu apsorpcije. Kontracepcijska razina hormona u serumu se obično postiže najranije 24 sata nakon injekcije i održava se najmanje 14 tjedana, iako razina može ostati učinkovita i do 16 tjedana. Ako je razmak između injekcija > 16 tjedana, test na trudnoću treba učiniti kako bi se isključila trudnoća prije davanja slijedeće injekcije. Može se započeti odmah s uzimanjem DMPA ako je to unutar prvih 5-7 dana menstrualnog ciklusa. Ako uzimanje DMPA ne započne u tom vremenskom razdoblju, idućih 7 dana treba se koristiti dodatnom kontraceptivnom metodom. DMPA se može dati odmah nakon spontanog ili induciranog pobačaja ili odmah nakon poroda, bez obzira na status dojenja.

Neželjeni učinci:

Najčešći neželjeni učinak je abnormalno krvarenje iz rodnice. U 3 mjeseca nakon prve injekcije DMPA, oko 30% žena ima amenoreju. Drugih 30% ima točkasto krvarenje ili neredovito krvarenje (obično slabo) dulje od 11 dana/mj.; Unatoč tim abnormalnim krvarenjima, obično ne dođe do anemije. Uz daljnje korištenje, krvarenje se smanjuje. Nakon 2 godine oko 70% žena koje primaju DMPA ima amenoreju. Budući da DMPA ima dugotrajno djelovanje, ovulacija može biti odgođena i do 18 mjeseci nakon zadnje injekcije. Nakon što dođe do ovulacije plodnost se obično brzo uspostavlja.

Žene tipično dobiju 1,5 do 4 kg tijekom prve godine primjene DMPA te nastavljaju s dobivanjem na težini i nakon toga. Budući da se za tu pojavu smatraju odgovornima promjene u apetitu a ne metaboličke promjene ženama koje žele korititi DMPA se obično savjetuje ograničenje kalorijskog unosa i povećanje energetske potrošnje.

Glavobolja je čest razlog za zaustavljanje korištenja DMPA, ali ona ima sklonost smanjenju tijekom vremena, Većina žena koje koriste DMPA nemaju glavobolje, a već postojeće tenzijske glavobolje i migrene obično se ne pogoršaju.

Može se dogoditi blago, reverzibilno, klinički nevažno pogoršanje tolerancije glukoze i lipidograma.

Iako se mineralna gustoća kostiju može smanjiti kad su niske razine estrogena, nema dokaza za povećan rizik od prijeloma i skeniranje kostiju se ne preporučuje za žene koje koriste DMPA. Adolescentice i mlade žene koje koriste DMPA, kao i one ga ne koriste, trebaju konzumirati 1500 mg kalcija i 400 jedinica vitamina D dnevno; treba uzimati dodatke prehrani ako je potrebno.

Prednosti

Za razliku od kombiniranih oralnih kontraceptiva, DMPA ne povećava rizik od visokog krvnog tlaka. Ne vjeruje se da progestini povećavaju rizik od tromboembolije ali neki dokazi upućuju na to da korištenje DMPA može udvostručiti rizik od tromboembolije. Međutim, ova povezanost nije adekvatno dokazana i DMPA se trenutno smatra sigurnim za žene s kontraindikacijama za upotrebu estrogena.

Čini se kako DMPA ne povećava opasnost od raka dojke, jajnika i vrata maternice. DMPA smanjuje rizik od

Neki dokazi pokazuju da DMPA može smanjiti učestalost bolnih kriza u žena s bolesti srpastih stanica.

DMPA može biti primjeren izbor kontracepcije za žene s konvulzivnim poremećajima.