Slabovidnost (ambliopija)

Autori: Christopher M. Fecarotta, MD
Wendy W. Huang, MD, PhD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.,
Martina Paradžik Šimunović, dr. med.

Ambliopija je funkcionalno smanjenje vidne oštrine oka koje je posljedica nekorištenja tijekom razvoja vida. Ako se ambliopija ne otkrije i ne liječi prije 8. godine života, na zahvaćenom oku se može razviti sljepoća. Dijagnoza se temelji na otkrivanju razlike u vidnoj oštrini između očiju koja se ne može pripisati drugoj patologiji. Liječenje ovisi o uzroku.

Slabovidnost pogađa oko 2 do 3% djece i obično se razvija prije 2 godine; ipak, svako dijete mlađe od 8 godina može razviti ambliopiju.

Kako bi se vidni sustav mogao pravilno razviti mozak mora istovremeno primiti jasnu sliku iz oba oka. Razvoj se odvija uglavnom u prve 3 god života, no nije završen do 8 godine života. Ambliopija se pojavljuje ako postoji trajno ometanje slike koja dolazi iz jednog oka, ali ne i ometanje slike koja dolazi iz drugog oka. Vidni korteks potiskuje sliku iz zahvaćenog oka. Ako potiskivanje potraje dovoljno dugo, gubitak vida može biti trajan.

Etiologija

Postoje 3 uzroka.

 • Strabizam

 • Anizometropija

 • Zapreka vidnoj osi

Strabizam može uzrokovati ambliopiju jer različit položaj očnih jabučica dovodi do različitih slika na mrežnici koje se odašilju u vidni korteks. Kada se pojavi taj pomak, dječji mozak može usmjeriti pozornost na samo jedno oko dok su informacije iz drugog oka potisnute. Kod odraslih, budući da su vizualni putevi već u potpunosti razvijeni, pojava 2 različite slike rezultiraju dvoslikama, a ne potiskivanjem jedne slike.

Na sličan način anizometropija (nejednakost refrakcije između očiju, uslijed astigmatizma, miopije ili hiperopije) dovodi do stvaranja različitih slika na mrežnici i ambliopije, pri čemu je slika iz oka koje pokazuje veću grešku refrakcije slabije izoštrena.

Zapreka vidne osi na bilo kojoj razini, od površine oka do mrežnice (npr. uslijed prirođene katarakte) ometa ili u potpunosti prekida stvaranje slike na mrežnici zahvaćenog oka. Ova zapreka može uzrokovati ambliopiju.

Simptomi i znakovi

Ambliopija je često asimptomatska i najčešće se otkriva samo na rutinskom pregledu vida. Djeca se rijetko žale na jednostrani gubitak vida, premda mogu škiljiti ili pokriti jedno oko. Vrlo mala djeca to ili ne primjećuju, ili nisu u stanju izraziti svijest o tome da na jedno oko vide slabije nego na drugo. Neka starija djeca se mogu izjasniti kako slabije vide na jedno oko ili mogu pokazivati slabiju percepciju dubine slike. Kad je uzrok strabizam, drugi mogu primijetiti promjenu položaja oka. Katarakta koja uzrokuje ometanje vidne osovine može proći nezapaženo.

Dijagnoza

 • Rani probir

 • Fotoprobir

 • Dodatna testiranja (npr test pokrivanja oka, test pokrivanja- otkivanja oka, refrakcija, oftalmoskopija, biomikroskopija)

Probir na ambliopiju (i strabizam) se preporučuje u sve djece prije polaska u školu, po mogućnosti oko 3. god. života.

Fotoprobir je jedan od pristupa za probir vrlo male djece koja se ne mogu podvrgnuti subjektivnom testiranju zbog razvojnih poremećaja. Fotoprobir obuhvaća primjenu kamere za bilježenje slika pupilarnih refleksa tijekom fiksacije i crvenog refleksa nakon osvjetljavanja; simetričnost slika se potom uspoređuje.

U starije djece probir se sastoji od ispitivanja vida pomoću slika (npr. različito okrenutog slova E, Allenovih karata ili HOTV figura i likova) ili Snellenovih tablica.

Za otkrivanje osnovnog uzroka potrebne su dodatne pretrage. Strabizam se može potvrditi pomoću testa prekrivanja ili prekrivanja i otkrivanja (vidi dijagnoza strabizma). Anizometropija se može potvrditi izvođenjem refrakcije kako bi se utvrdila refrakcijska sposobnost pojedinog oka. Ometanje vidne osovine se može potvrditi oftalmoskopijom ili pretragom procjepnom svjetiljkom.

Prognoza

Ambliopija može postati trajna ako se ne otkrije i ne liječi prije 8. godine života, u kojoj sazrijevanje vidnog sustava najčešće završava. U većini slučajeva otkrivenih i liječenih prije 5. god. života pokazuje se određeno poboljšanje vida. Ranije liječenje povećava mogućnost potpunog oporavka vida. U određenim okolnostima, poboljšanje vida liječenjem postiže se i kod starije djece s ambliopijom. Sve dok vidni sustav sazrijeva, u nekim su slučajevima mogući recidivi. Neki bolesnici imaju malo smanjenje vidne oštrine, čak i nakon što je nastupilo sazrijevanje vidnog sustava.

Liječenje

 • Naočale ili kontaktne leće

 • uklanjanje katarakte

 • Okluzija

 • Atropinske kapi

 • Liječenje strabizma ako postoji

Liječenje ambliopije bi trebao voditi oftalmolog s iskustvom iz dječje oftalmologije. Svaki osnovni uzrok se mora liječiti (npr. naočalama ili kontaktnim lećama za ispravljanje refrakcijske greške, odstranjenjem katarakte, liječenje strabizma). Nakon toga se forsira uporaba ambliopičnog oka pokrivanjem onoga koje bolje vidi povezom, ili ukapavanjem atropina u oko koje vidi bolje, kako bi slabovidno oko dobilo vidnu prednost. Dijete bolje surađuje kad se primjenjuju kapi za oči.

Terapija održavanja radi prevencije recidiva može se preporučiti nakon ustaljenja stanja, sve dok dijete ne navrši od 8 do 10 god.

Ključne točke

 • Ambliopija je gubitak vida jednog oka uzrokovan nedostatkom jasno fokusirane slike u vidnom korteksu iz pojedinog oka tijekom ranog djetinjstva, prije sazrijevanja vidnih puteva.

 • Dijagnoza se postavlja na temelju testa probira vidne oštrine, koji bi trebalo učiniti u dobi od 3 god.

 • Liječenje je usmjereno na uzrok (npr ispravljanje refrakcijske pogreške, uklanjanje katarakte, liječenje strabizma) a nakon toga okluzijom ili primjenom atropinskih kapi u boljem oku.