Eksfolijativni dermatitis

Autor: Mercedes E. Gonzalez, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Ivana Lovrić, dr. med.

Eksfolijativni dermatitis je prošireni eritem i ljuskanje kože uzrokovan od prije postojećom bolešću kože, lijekovima, zloćudnom bolešću ili se događa iz nepoznatih razloga. Simptomi i znakovi su svrbež, difuzni eritem i ljuštenje epidermisa. Dijagnoza se postavlja klinički. Liječi se kortikosteroidima i otklanjanjem provocirajućeg faktora.

(Vidi također Definicija dermatitis.)

Eksfolijativni dermatitis je rezultat brze izmjene stanica epidermisa. Njegov uzrok je nepoznat, ali se najčešće javlja u kontekstu

Do 25% bolesnika nema utvrđen podležeći uzrok. Bakterijska superinfekcija može komplicirati eksfolijativne dermatitis.

Simptomi i znakovi

Simptomi su pruritus, malaksalost i tresavica. Difuzni eritem se u početku pojavljuje u mrljama, ali se širi i zahvaća čitavo ili gotovo cijelo tijelo. Obilno ljuštenje epidermisa dovodi do poremećaja termoregulacije, prehrambenih nedostataka uslijed opsežnog gubitka bjelančevina, pojačanog metabolizma s hiperkataboličkim stanjem i hipovolemije uslijed transdermalnog gubitka tekućine.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze i kliničkog pregleda. Od prije postojeća kožna bolest može biti u podlozi opsežnog eritema i ukazati na uzrok pojave istog. Biopsija često pokazuje nespecifične rezultate, ali je indicirana kad se sumnja na mycosis fungoides. Pretrage krvi mogu otkriti hipoproteinemiju, hipokalcijemiju i manjak željeza; ipak, ti nalazi nisu presudni u dijagnozi.

Prognoza

Bolest može biti životno ugrožavajuća; hospitalizacija je često potrebna. Prognoza ovisi o tipu tumora. Klinički slučajevi koji su posljedica reakcije na lijekove imaju najkraće trajanje, simptomi se povlače najčešće 2 do 6 tjedana nakon ukidanja lijeka.

Liječenje

  • Suportivna terapija (npr. rehidracija)

  • Lokalna njega kože (emolijensima i vlažnim oblozima)

  • Sistemski kortikosteroidi za teže oblike bolesti

Potrebno je liječiti poznat uzrok bolesti. Suportivna terapija sastoji od korekcije dehidracije, korekcije elektrolitnog disbalansa, prehrambenih nedostataka, i sveobuhvatne njege rane uz korištenje zavoja za sprečavanje bakterijskih superinfekcija. Budući da se isključivo na osnovi anamneze ne može isključiti promjene uslijed reakcije na lijekove i promjene po tipu kontaktnog dermatitisa, sve lijekove, ako je moguće, treba prekinuti uzimati ili zamijeniti drugima. Kožu se njeguje emolijensima i vlažnim oblozima. Slabi lokalni kortikosteroidi mogu se koristiti (npr. od 1 do 2,5% masti hidrokortizona). Kortikosteroidi (prednizon 40–60 mg PO 1×/dnevno, 10 dana a zatim uz smanjenje doze) se primjenjuju u teškim slučajevima.

Ključne točke

  • Eksfolijativni dermatitis često se događa u već postojećim kožnim bolestima, može biti potaknut lijekovima i karcinomima, ali uzrok može biti i nepoznat.

  • Simptomi i znakovi su svrbež, difuzni eritem i ljuštenje epidermisa.

  • Dijagnoza se postavlja klinički.

  • Hospitalizacija je često potrebna, jer se bolest može biti opasna po život.

  • Liječenje se sastoji od suportivnih mjera, liječenja rana i njege kože sistemskim kortikosteroidima za teže oblike bolesti.