Pijelonefritis

Autor: Julie S. Moldenhauer, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Marko Dragić, dr. med.

Pijelonefritis je bakterijska infekcija bubrežnog parenhima.

Pijelonefritis se može razviti nakon poroda ako bakterije ascendiraju iz mjehura. Infekcija može započeti kao asimptomatska bakteriurija tijekom trudnoće i ponekad je povezana s kateterizacijom mokraćnog mjehura u svrhu pražnjenja mjehura tijekom i nakon poroda. Uzročnik je obično jedan od oblika koliformnih bakterija (npr. Escherichia coli).

Simptomi uključuju vrućicu, bol u slabini, opću malaksalost i ponekad, bolno mokrenje.

Dijagnoza

  • Pretraga mokraće i urinokultura:

Dijagnoza pijelonefritisa se temelji na analizu urina, urinokulture i kliničkim nalazima.

Liječenje

Liječenje započinje ceftriaksonom u dozi od 1 do 2 g IV svakih 12 do 24 h ili ampicilinom u dozi od 1 g IV svakih 6 h uz gentamicin u dozi od 1,5 mg/kg IV svakih 8 h sve dok žena ne bude afebrilna tijekom 48 h.

Potrebno je odrediti osjetljivost uzročnika iz urinokulture. Tretman je prilagođen i nastavljeno ukupno 7 do 14 dana; oralni antibiotici koriste se nakon početnih IV antibiotike.

Ženama treba savjetovati da piju velike količine tekućine.

Urinokulturu treba ponoviti 6 do 8 tj. nakon poroda kako bi se potvrdilo izlječenje. Kod svih žena s opetovanim pijelonefritisima tijekom ili nakon trudnoće, trebalo bi razmotriti izvođenje CT–a s kontrastom kako bi se potražilo kamence ili prirođene malformacije. Ako je indicirano najčešće se u trudnoći koristi ultrazvučna dijagnostika a kontrastni MSCT iza trudnoće.