Sindrom piriformnog mišića

Autor: Paul L. Liebert, MD
Urednik sekcije: dr. sc. Lana Videc Penavić, dr. med.
Prijevod: Tomislav Gregić, dr. med.

Sindrom piriformnog mišića je kompresija ishijadičnog živca piriformnim mišićem u stražnjem dijelu zdjelice, što uzrokuje bol u stražnjici, a ponekad i išijas. Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom. Liječenje je simptomatsko.

Piriformni mišić se proteže od zdjelične površine sakruma do gornjeg ruba velikog trohantera bedrene kosti. Tijekom trčanja ili sjedenja, ovaj mišić može pritisnuti ishijadični živac na mjestu gdje on izlazi ispod mišića kako bi prešao preko rotatornih mišića kuka. Sindrom piriformnog mišića je rijedak.

Simptomi i znakovi

Kronična, dosadna bol, trnjenje ili obamrlost započinju u stražnjici i mogu se širiti uzduž toka ishijadičnog živca niz cijelu duljinu bedra i potkoljenice, a ponekad i u stopalo. Bol se pogoršava u položajima u kojima je piriformni mišić pritisnut o živac (npr. pri sjedenju na toaletu, sjedalu u automobilu ili uskom sjedalu bicikla, ili prilikom trčanja).

Dijagnoza

  • klinički pregled i testovi provokacije

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom. Dijagnozu potvrđuje bolnost pri forsiranoj unutarnjoj rotaciji flektiranog bedra (Freiburgov manevar), abdukciji zahvaćene noge tijekom sjedenja (Paceov manevar), podizanju koljena za nekoliko centimetara iznad stola u ležećem položaju na strani nezahvaćene noge (Beattyjev manevar) ili pritiskom na stražnjicu na mjestu gdje se ishijadični živac križa s piriformnim mišićem dok se bolesnik polako saginje prema naprijed (Mirkinov test). Slikovne pretrage nisu korisne, osim za isključivanje drugih uzroka pritiska na ishijadični živac. Razliku boli koja nastaje kompresijom piriformisa, kompresija ishijadičnog živca lumbalnim diskom (išijas) može dovesti do propagacije boli duž donji ekstremitet ispod koljena i često je povezana s bolovima u donjem dijelu leđa. Razlučivanje od poremećaja lumbalnog diska je ponekad teško te može biti potrebno upućivanje specijalisti.

Liječenje

  • prilagođavanje aktivnosti

  • istezanje

Pacijent bi privremeno trebao prestati s trčanjem, vožnjom bicikla ili bilo kojom drugom aktivnošću koja izaziva bol. Pacijent čija se bol pojačava prilikom sjedenja treba odmah ustati, ili, ako to nije moguće, promijeniti položaj kako bi uklonio uzrok pritiska na području stražnjice. Korisne mogu biti specifične vježbe istezanja za stražnje područje kuka i piriformis. Kirurški je zahvat rijetko potreban. Često do privremenog olakšanja dovodi pažljivo usmjerena injekcija kortikosteroida blizu mjesta na kojem se m. piriformis križa s ishijadičnim živcem. NSAID također može pružiti privremeno olakšanje boli.

Vježbe za rastezanje stražnjeg dijela kuka i m.piriformis