Sindrom pekućih usta

Autor: Bernard J. Hennessy, DDS
Urednici sekcije i prijevod: Martina Romić Knežević, dr. med. dent. i Ivica Knežević, dr. med. dent.

Sindrom pekućih usta (SPU) je intraoralna bol, koja obično uključuje jezik, bez intraoralnih nalaza. Ne postoje određeni dijagnostički testovi, a liječenje je simptomatsko. SPU može biti idiopatski ili uzrokovan poremećajem (sekundarnim).

(Također vidjet Procjena dentalnog pacijenta.)

Sindrom pekućih usta obično se javlja kod žena u menopauzi. Smatra se da je neurogenog podrijetla, zahvaća živce boli i ukusa. Uzroci sekundarnog SPU uključuju

SPU može izazvati peckanje ili utrnutost jezika ili drugih područja usta, uključujući usne. Bol može biti stalna ili pojačana tijekom dana, a može se ublažiti hranom ili pićem. Mogu se pojaviti suha usta ili izmijenjen okus. Trajanje simptoma SPU-a je promjenjivo i može se ponoviti ako se ne riješi uzrok.

Dijagnoza

Dijagnoza sindroma pekućih usta uključuje oralne simptome kao što je gore spomenuto i odsutnost oralnih znakova. Bolnost mora trajati > 2 h /dan tijekom > 3 mjeseca. Nema dijagnostičkih testova za SPU. Idiopatski SPU je isključiva dijagnoza; stoga treba tražiti sekundarne uzroke.

Liječenje

  • Simptomatsko liječenje

  • Liječenje sekundarnog SPU

Sindrom pekućih usta može se ublažiti hladnim napicima, čipsom od leda, žvakaćim gumama (bez šećera) i izbjegavanjem iritansa kao što su duhan, začinjena ili kisela hrana i alkohol (u pićima i vodicama za usta). Triciklički antidepresivi, alfa-lipoična kiselina, klonazepam, topički kapsaicin, gabapentin i kognitivno-bihevioralna terapija ponekad mogu pomoći.

Sekundarni SPU može se izliječiti odgovarajućim liječenjem uzroka.