Anisakijoza

Autor: Richard D. Pearson, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Ante Šokota, dr. med.

Anisakijoza je infekcija ličinkama crva iz roda Anisakis i srodnog roda poput Pseudoterranova. Do infekcije dolazi ingestijom sirove ili slabo kuhane morske ribe; ličinke se ugnijezde u sluznicu GI sustava, što uzrokuje nelagodu.

(Vidi Pristup parazitskim infekcijama.)

Anisakis je parazit koji obitava u probavnom sustavu morskih sisavaca. Izlučena jajašca se izlegnu u plivajuće ličinke koje su potom ingesitrane od strane riba i lignji; humana infekcija se akvirira ingestijom tih intermedijarnih domaćina u sirovom ili slabo kuhanom obliku. Stoga je infekcija osobito česta u Japanu i kulturama koje tradicionalno konzumiraju sirovu ribu. Ličinke se ukopaju u želucu i tankom crijevu.

Simptomi i znakovi

Simptomi anisakioze obično uključuju bol u trbuhu, mučninu i povraćanje nekoliko sati nakon ingestije ličinke. U tankom crijevu, infekcija može dovesti do formiranja upalne mase, a simptomi nalik Crohnovoj bolesit mogu se razviti 1 do 2 tjedna kasnije.

Infekcija se tipično povlači sama od sebe nakon nekoliko tjedana, no u rijetkim slučajevima može trajati mjesecima.

Dijagnoza

 • endoskopija gornjeg dijela probavnog trakta

Anisakijoza se obično dijagnosticira endoskopijom gornjeg dijela probavnog trakta - pretraga stolice je neinformativna, no u nekim je zemljama dostupna serološka dijagnostika.

Liječenje

 • Endoskopsko uklanjanje ličinki

 • Albendazol

Endoskopsko odstranjenje ličinki dovodi do izlječenja.

Liječenje anisakioze s albendazolom 2x400 mg tijekom 3 do 5 dana može biti učinkovito, ali podaci o uspješnosti su ograničeni.

Prevencija

Ličinke se mogu uništiti

 • Kuhanjem na temperaturi > 63 ° C (> 145 ° F)

 • Zamrzavanjem na temperaturi ─20 ° C (─4 ° F) ili nižoj tijekom 7 dana

 • Smrzavanjem na temperaturi ─35 ° C (─31 ° F) ili nižoj do potpunog smrzavanja, a potom pohranjivanje na toj temperaturi ≥ 15 sati, ili na ─20 ° C (─4 ° F) 24 h

Ličinke su otporne na kiseljenje, usoljavanje i dimljenje.

Ključne točke

 • Ljudi se infestiraju sa Anisakisom nakon konzumacije sirovih ili nedovoljno kuhanih intermedijarnih domaćina (riba ili lignje); dakle, anisakijoza je česta u Japanu i drugim kulturama gdje se sirova riba tradicionalno konzumira.

 • Anisakijoza obično uzrokuje bol u trbuhu, mučninu i povraćanje nekoliko sati nakon ingestije ličinke; može doći do formacije upalne mase u tankom crijevu, a simptomi mogu sličiti Crohnovoj bolesti.

 • Anisakijoza obično završava spontanim izlječenjem nakon nekoliko tjedana.

 • Dijagnosticiranje anisakijoze se vrši endoskopijom gornjeg probavnog trakta.

 • Endosopsko odstranjenje ličinki je kurativno.