Autor:
Richard D. Pearson, MD
Urednici sekcije:
prof. dr. sc.
Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod:
Ante Šokota, dr. med.
Anisakijoza je infekcija ličinkama crva iz roda Anisakis i srodnog roda poput Pseudoterranova. Do infekcije dolazi ingestijom sirove ili slabo kuhane morske ribe; ličinke se ugnijezde u sluznicu GI sustava, što uzrokuje nelagodu.
(Vidi Pristup parazitskim infekcijama.)
Anisakis je parazit koji obitava u probavnom sustavu morskih sisavaca. Izlučena jajašca se izlegnu u plivajuće ličinke koje su potom ingesitrane od strane riba i lignji; humana infekcija se akvirira ingestijom tih intermedijarnih domaćina u sirovom ili slabo kuhanom obliku. Stoga je infekcija osobito česta u Japanu i kulturama koje tradicionalno konzumiraju sirovu ribu. Ličinke se ukopaju u želucu i tankom crijevu.
Simptomi i znakovi
Simptomi anisakioze obično uključuju bol u trbuhu, mučninu i povraćanje nekoliko sati nakon ingestije ličinke. U tankom crijevu, infekcija može dovesti do formiranja upalne mase, a simptomi nalik Crohnovoj bolesit mogu se razviti 1 do 2 tjedna kasnije.
Infekcija se tipično povlači sama od sebe nakon nekoliko tjedana, no u rijetkim slučajevima može trajati mjesecima.
Dijagnoza
Anisakijoza se obično dijagnosticira endoskopijom gornjeg dijela probavnog trakta - pretraga stolice je neinformativna, no u nekim je zemljama dostupna serološka dijagnostika.
Liječenje
Endoskopsko odstranjenje ličinki dovodi do izlječenja.
Liječenje anisakioze s albendazolom 2x400 mg tijekom 3 do 5 dana može biti učinkovito, ali podaci o uspješnosti su ograničeni.
Prevencija
Ličinke se mogu uništiti
-
Kuhanjem na temperaturi > 63 ° C (> 145 ° F)
-
Zamrzavanjem na temperaturi ─20 ° C (─4 ° F) ili nižoj tijekom 7 dana
-
Smrzavanjem na temperaturi ─35 ° C (─31 ° F) ili nižoj do potpunog smrzavanja, a potom pohranjivanje na toj temperaturi ≥ 15 sati, ili na ─20 ° C (─4 ° F) 24 h
Ličinke su otporne na kiseljenje, usoljavanje i dimljenje.
Ključne točke
-
Ljudi se infestiraju sa Anisakisom nakon konzumacije sirovih ili nedovoljno kuhanih intermedijarnih domaćina (riba ili lignje); dakle, anisakijoza je česta u Japanu i drugim kulturama gdje se sirova riba tradicionalno konzumira.
-
Anisakijoza obično uzrokuje bol u trbuhu, mučninu i povraćanje nekoliko sati nakon ingestije ličinke; može doći do formacije upalne mase u tankom crijevu, a simptomi mogu sličiti Crohnovoj bolesti.
-
Anisakijoza obično završava spontanim izlječenjem nakon nekoliko tjedana.
-
Dijagnosticiranje anisakijoze se vrši endoskopijom gornjeg probavnog trakta.
-
Endosopsko odstranjenje ličinki je kurativno.