Sindrom mekonijskog čepa

Autor: William J. Cochran, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Ivana Čulo Čagalj, dr. med.

Sindrom mekonijskog čepa je opstrukcija debelog crijeva gustim mekonijem. Dijagnoza se temelji na klizmi s kontrastnim sredstvom, a ponekad i testiranju na Hirschsprungovu bolest. Liječi se primjenom klizme s kontrastom; kirurška dekompresija rijetko je potrebna.

Sindrom mekonijskog čepa najčešće se javlja u dojenčadi koja su inače zdrava. Smatra se da se radi o funkcionalnoj nezrelosti debelog crijeva, što rezultira nemogućnošću pražnjenja prve stolice.

Etiologija

Sindrom mekonijskog čepa češći je među:

Jedno istraživanje istaklo je da je 16% slučajeva sindroma mekonijskog čepa bilo povezano s tokolizom pomoću magnezija, a samo ih je 3% bilo povezano s Hirschsprungovom bolešću; međutim, druga istraživanja pokazala su da je 10 do 30% slučajeva sindroma mekonijskog čepa povezano s Hirschsprungovom bolešću.

Simptomi i znakovi

U prvih nekoliko dana života dojenčad ne uspijeva izbaciti prvu stolicu, ima distenziju trbuha uz povraćanje. Gusti, sasušeni, gumasti mekonij ispunjava debelo crijevo, izazivajući potpunu opstrukciju.

Dijagnoza

  • Klizma s radiološkim kontrastnim sredstvom

  • Ponekad testiranje na Hirschsprungovu bolest

Dijagnozu sindroma mekonijskog čepa potrebno je prvenstveno razlikovati od Hirschsprungove bolesti.

Nativna snimka trbuha nije specifična i može pokazivati znakove niske crijevne opstrukcije. Isto tako, klizma s kontrastom pokazuje karakterističan izgled obrisa sasušenog mekonija uz stijenku debelog crijeva, ostavljajući dojam dvostrukog kontrasta. Za razliku od mekonijskog ileusa, na nativnoj snimci trbuha kod sindroma mekonijskog čepa nije uobičajeno vidjeti mikrokolon.

Liječenje

  • Klizma s radiološkim kontrastom

Klizma s vodotopivim kontrastom može imati terapijsko djelovanje odvajanjem mekonijskog čepa od crijevne stijenke i njegovim izbacivanjem. Ponekad je klizme potrebno ponavljati.

Kirurški zahvat je rijetko potreban. Premda je većina dojenčadi kasnije zdrava, ponekad su potrebne daljnje dijagnostičke pretrage za isključivanje Hirschsprungove bolesti ili cistične fibroze.