Hepatitis E

Autor: Anna E. Rutherford, MD, MPH
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Martina Marušić, dr. med.

Hepatitis E uzrokuje crijevno prenosivi RNA-virus te uzrokuje tipične simptome hepatitisa, uključujući anoreksiju, slabost i žuticu. Fulminantni hepatitis i smrtni ishod su rijetki, osim za vrijeme trudnoće. Dijagnoza se postavlja na temelju nalaza seroloških pretraga. Terapija je potporna.

(Vidi također Uzroci Hepatitis i Pregled akutnih virusnih hepatitisa.)

Postoje 4 genotipa hepatitis E virusa (HEV). Svi mogu uzrokovati akutni virusni hepatitis.

Genotipovi 1 i 2 obično uzrokuju epidemije povezane s fekalnom kontaminacijom opskrbne vode i feko-oralnim prijenosom s osobe na osobu. Zabilježene su epidemije u Kini, Indiji, Meksiku, Pakistanu, Peruu, Rusiji i središnjoj i sjevernoj Africi. Takva izbijanja imaju epidemiološka obilježja slična HAV epidemiji. Mogu se javiti i sporadični slučajevi infekcije. U SAD–u i zapadnoj Europi nije zabilježena epidemija ovim virusom. Većina slučajeva u razvijenom svijetu javlja se u putnika koji se vraćaju iz zemalja u razvoju, ali sporadični slučajevi koji nisu povezani s putovanjima također su zabilježeni.

Genotipovi 3 i 4 češće uzrokuju sporadične slučajeve nego epidemije. Prenose se putem hrane, a najčešće se radi o nekuhanom ili nedovoljno kuhanom mesu; slučajevi su povezani s konzumacijom svinjetine, jelena i školjki.

Prvotno se mislilo da HEV ne uzrokuje kronični hepatitis, cirozu te da oboljeli ne mogu postati kronični nositelji; međutim, izvješća pokazuju pojavu kroničnog hepatitisa E genotipa 3, isključivo u imunokompromitiranih bolesnika (uključujući i primatelje organa, pacijente koji primaju kemoterapiju i zaraženih HIV-om).

Simptomi i znakovi

Javljaju se tipične manifestacije virusnog hepatitisa: anoreksija, slabost, mučnina i povraćanje te groznica, koje su praćene žuticom.

Hepatitis E može biti težak, osobito u trudnica; kod njih je povećan rizik od fulminantnog hepatitisa i smrtnog ishoda.

Dijagnoza

  • Određivanje IgM antitijela (ukoliko je pretraga dostupna)

U početnoj dijagnozi akutnog hepatitisa, virusni hepatitis treba razlikovati od drugih poremećaja koji uzrokuju žuticu (vidi sliku Pojednostavljeni pristup mogućim uzrocima akutnog virusnog hepatitisa). U bolesnika s nalazima koji ukazuju na virusni hepatitis izvode se slijedeća ispitivanja u svrhu probira na hepatitis A, B i C viruse:

  • IgM antitijela na hepatitis A virus (IgM anti-HAV)

  • Hepatitis B površinski antigen (HbsAg)

  • IgM antitijela na hepatitis B jezgreni antigen (IgM anti-HBc)

  • Antitijela na virus hepatitisa C (anti-HCV)

Ako su testovi za hepatitis A, B i C negativni, ali pacijent ima tipične manifestacije virusnog hepatitisa, a nedavno je putovao u endemska područja, potrebno je odrediti IgM antitijela na HEV (IgM anti-HEV), ukoliko je pretraga dostupna.

Terapija

Nema liječenja koje umanjuje akutni virusni hepatitis, uključujući hepatitis E.

Preliminarne studije sugeriraju antivirusnu učinkovitost ribavirina u liječenju kroničnog hepatitisa E.

Alkohol treba izbjegavati, jer povećava oštećenje jetre. Ograničenja u prehrani ili fizičkoj aktivnosti, uključujući i često preporučeno mirovanje, nemaju znanstvenu podlogu.

Kod kolestatskog hepatitisa, primjena kolestiramina u dozi od 8 g per os, jednom ili dvaput dnevno, može ublažiti svrbež.

Virusni hepatitis treba prijaviti lokalnim ili državnim javnozdravstvenim ustanovama.

Prevencija

Dobra osobna higijena i standardne univerzalne mjere opreza, pomažu u sprječavanju feko-oralnog prijenosa hepatitisa E. Kuhanje vode smanjuje rizik od infekcije. Budući da je prijenos s osobe na osobu rijedak, izolacija oboljelih pacijenata nije indicirana.

Cjepivo za hepatitis E je sada dostupno u nekim zemljama; nije dostupno u SAD-u. Čini se da cjepivo ima oko 95% efikasnosti u prevenciji simptomatske infekcije u muškaraca te je sigurno za upotrebu. Učinkovitost u drugim skupinama, trajanje zaštite, kao i djelotvornost u sprječavanju asimptomatske infekcije još uvijek nisu poznati.

Ključne poruke