Torakalna fizioterapija

Autori: Jessica Bon Field, MD, MS
Andrea Levine, MD
Urednik sekcije: Željko Ivančević, dr. med.
Prijevod: Željko Ivančević, dr. med.

Fizikalna terapija prsnog koša sastoji se od vanjskih mehaničkih postupaka kao što su perkusija, posturalna drenaža i vibracijska masaža prsnog koša kako bi se pojačala mobilizacija i uklanjanje (čišćenje) nagomilanog sekreta iz dišnih putova. Indicirana je za bolesnike koji kašljem nisu u stanju izbaciti gusti, žilavi, obilni ili lokalizirani sekret. U takve slučajeve spadaju bolesnici koji imaju:

Unatoč relativno malom broju kvalitetnih kliničkih ispitivanja čiji su rezultati utemeljeni na jakim dokazima, torakalna fizioterapija ostaje važan dio skrbi kod oboljelih od cistične fibroze.

Kontraindikacije

Kontraindikacije za torakalnu fizioterapiju su relativne, a u takve spadaju:

  • nelagoda zbog fizičkih položaja ili manipulacija

  • antikoagulacija

  • prijelomi rebara

  • prijelom kralježnice ili osteoporoza

  • nedavna hemoptiza

Postupak

Fizikalnu terapiju prsnog koša provodi respiratorni terapeut, iako tehniku rehabilitacije (vježbe) mogu naučiti i članovi bolesnikove obitelji.

Najčešći postupak koji se koristi je

  • položajna (posturalna) drenaža i perkusija prsnog koša

Kod položajne drenaže i perkusije prsnog koša bolesnik se okreće kako bi olakšao drenažu izlučevina iz određenog plućnog režnja ili segmenta, a pritom se lagano udara rukama kako bi se oslobodio i mobilizirao zaostali sekret koji se može iskašljati ili drenirati. Postupak je pomalo neugodan i naporan za bolesnika. Alternative za perkusiju prsnog koša su mehanički vibratori i zračni prsluci,

U ostale metode koje pomažu u čišćenju dišnih puteva spadaju kontrolirani načini disanja, uređaji s pozitivnim ekspiratornim tlakom za održavanje prohodnosti dišnih putova i niskofrekventni oscilatori za mobilizaciju sputuma. Metode čišćenja dišnih puteva su usporedive, a biraju se na temelju individualnih potreba i sklonosti bolesnika.

Komplikacije

Komplikacije su rijetke, ali uključuju hipoksiju izazvanu određenim položajem i aspiraciju oslobođenog sekreta u druge dijelove pluća.