Indukcija poroda

Autor: Julie S. Moldenhauer, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Mislav Mikuš, dr. med.

Indukcija poroda je poticanje trudova prije spontano započetog porođaja kako bi se trudnoća dovršila vaginalno.

Indikacije:

Indukcija poroda može biti

Prije izborne indukcije, mora se utvrditi zrelost fetalnih pluća; izborna se indukcija ne preporuča prije 39. tjedna trudnoće

Kontraindikacije indukcije uključuju ako trudnica ima ili je imala sljedeće:

Višestruki prethodni ožiljci na maternici i stav zatkom predstavljaju relativne kontraindikacije.

Tehnika

Ako je cerviks zatvoren, dugačak i tvrd (nezreo), daju se lijekovi kako bi se cerviks otvorio i nestao (sazrio). Mogu se koristiti razne farmakološke ili mehaničke metode. One uključuju:

Kad cerviks sazrije, inducira se porod.

Kontinuirana intravenska infuzija oksitocina je najčešće korištena metoda; sigurna je i isplativa. Niskodozni oksitocin se daje počevši od 0,5 do 2 mIU/min, povisujući dozu za 1-2 mIU/min, svakih 15 do 60 minuta. Visokodozni oksitocin se daje počevši s 6 mIU/min, povisujući dozu za 1 do 6 mIU/min svakih 15 do 40 minuta do maksimalne doze od 40 mIU/min. Uz veće doze (>40 mIU/min) može doći do izražene retencije vode koja može biti i toksična za organske sustave. Primjenu oksitocina se mora nadzirati kako bi se spriječile hipertonične kontrakcije maternice, koje mogu ugroziti fetus.

Vanjski fetalni monitoring je rutina; Nakon amniotomije (namjerno pucanja plodovih ovoja), unutarnji nadzor može biti indiciran ako se fetalni status ne može procijeniti izvana. Amniotomija se može učiniti kako bi se pospješio i ubrzao sam porođaj uz uvjet da je cerviks dovoljno zreo, a glava fetusa angažirana, odnosno pričvršćena na ulazu u zdjelicu.

Tehnička referenca

  • 1. Levine LD, Downes KL, Elovitz MA, et al: Mechanical and pharmacologic methods of labor induction: A randomized controlled trial Obstet GynecolObstet Gynecol 121 (1):122–128, 2013.