Hemosideroza:

Autor: James Peter Adam Hamilton, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Petar Gaćina, dr. med.
Prijevod: Dajana Deak, dr. med.

Hemosideroza je žarišno taloženje željeza koje ne uzrokuje oštećenja tkiva.

(Vidi također Pregled preopterećenja željezom.)

Fokalna hemosideroza može biti posljedica ponavljanih krvarenja u određeni organ. Iz ekstravaziranih E oslobađa se i odlaže Fe, što može dovesti do depozita hemosiderina. Povremeno gubitak željeza zbog krvarenja u tkiva može uzrokovati sideropeničnu anemiju jer se željezo iz tkiva ne može mobilizirati i ponovno upotrijebiti.

Kronični upalni sindromi, kao što su bezalkoholna masna bolest jetre i metabolični sindrom, također mogu uzrokovati hemosiderozu. U pogođenih bolesnika, MRI trbuha može pokazati višak željeza u jetri i slezeni. Biopsija jetre ovih bolesnika može pokazati nakupljanje željeza u hepatocitima i retikuloendotelnim stanicama.

Kada su pogođena pluća uzrok su obično ponavljana krvarenja, idiopatska (npr. Goodpastureov sindrom) ili zbog kronične plućne hipertenzije (npr. primarna plućna hipertenzija, plućna fibroza, teška mitralna stenoza).

Drugo često mjesto nakupljanja su bubrezi, gdje je hemosideroza obično posljedica opsežne intravaskularne hemolize. Slobodni Hb se filtrira u glomerulima, a Fe se odlaže u bubrege. Bubreži parenhim nije oštećen, ali obilna hemosiderinurija može uzrokovati sideropeniju.