Bolesti jetre u trudnoći

Autor: Lara A. Friel, MD, PhD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Marko Dragić, dr. med.

Bolesti jetre u trudnoći mogu biti:

  • Povezane samo sa trudnoćom

  • Od ranije poznate

  • Od ranije poznate ali se mogu pogoršati u trudnoći

Žutica

Žutica može nastati zbog opstetričkih i neopstetričkih poremećaja.

Neopstetrički uzroci žutice uključuju

Čini se kako su kamenci učestaliji tijekom trudnoće, vjerojatno zato što je litogeničnost žuči povećana a kontraktilnost žučnog mjehura smanjena.

Obstetrički uzroci žutice uključuju:

Oboje uzrokuju hepatocelularno oštećenje i hemolizu.

Akutni virusni hepatitis:

Najčešći uzrok žutice tijekom trudnoće je akutni virusni hepatitis. Trudnoća ne utječe na tijek većine tipova virusnih hepatitisa (A, B, C, D); Međutim, hepatitis E može biti opasniji u trudnoći.

Akutni virusi hepatitis doprinosi prijevremenom porođaju ali čini se da nije teratogen.

Hepatitis B virus se može prenijeti novorođenčetu neposredno nakon poroda ili, rjeđe transplacentarno u fetus. Vjerojatnost prijenosa je osobito velika ako je žena pozitivna na e–antigen i ako je kronični nosilac površnog antigena hepatitis B virusa (HBsAg) ili ako je dobila hepatitis tijekom 3. tromjesečja. Zahvaćena novorođenčad imaju veću mogućnost razvoja subkliničke disfunkcije jetre i da postanu nosioci, nego da dobiju klinički hepatitis. Sve trudnice se testiraju na HBsAg kako bi se utvrdilo koje je predostrožnosti potrebno poduzeti protiv vertikalnog prijenosa (za prenatalnu profilaksu imunoglobulinima i cijepljenjem novorođenčadi izložene hepatitis B virusu.

Kronični hepatitis

Kronični hepatitis, osobito onaj povezan s cirozom, utječe na plodnost. Kad dođe do trudnoće, povećana je opasnost od spontanog pobačaja i prijevremenog poroda, ali ne i opasnost od smrtnosti majke.

Unatoč standardnoj imunoprofilaksi mnoga novorođenčad žena s visokim virusnim opterećenjem su zaražene virusom hepatitisa B. Podaci ukazuju na to da antivirusni lijekovi dani u 3. tromjesečju mogu spriječiti neuspjeh imunoprofilakse. Izloženost fetusa treba svesti na minimum pomoću antivirusne lijekove samo kada žene imaju teži hepatitis ili rizik od jetrene dekompenzacije. Lamivudin, Telbivudin ili tenofovir se najčešće koriste.

Primjena kortikosteroida zbog kroničnog aktivnog hepatitisa se može nastaviti tijekom trudnoće jer nije dokazana štetnost za fetus. Za teške oblike bolesti su ponekad indicirani azatioprin i drugi imunosupresivi, usprkos opasnostima za fetus.

Kolestaza (pruritus) u trudnoći

Ovaj relativno česti poremećaj očito nastaje uslijed idiosinkratičnog djelovanja normalnog zastoja žuči zbog hormonskih promjena. Incidencija varira na temelju etničke pripadnosti i najviša je u Boliviji i Čileu.

Posljedice intrahepatične kolestaze uključuju povećani rizik od

  • Fetalni prematuritet

  • Mrtvorođenost

  • Sindrom respiratornog distresa

Najraniji simptom, jak svrbež, se razvija tijekom 2. i 3. tromjesečja, nakon čega nekad slijedi tamna mokraća i žutica. Nema akutne boli niti općih simptoma. Poremećaj se obično povlači nakon poroda, ali se vraća kod svake sljedeće trudnoće ili kod primjene oralnih kontraceptiva.

Na dijagnozu se posumnja na osnovi simptoma. Najviše osjetljiv i specifičan laboratorijski nalaz je povišena ukupna razina žučnih kiselina > 10 mmol / L. Ovaj nalaz može biti jedina biokemijska nepravilnost u nalazima. Fetalna smrt je češća kad je ukupna razina žučnih kiselina je> 40 mmol / L.

Ursodeoxycholic kiselina (UDCA) 5 mg / kg ili ( do 7,5 mg / kg) je lijek izbora. Ona pomaže smanjiti težinu simptoma i normalizirati biokemijske markere funkcije jetre; međutim, ne smanjuje učestalost fetalnih komplikacija.

Masna jetra u trudnoći:

Ovaj rijetki, slabo shvaćeni poremećaj, pojavljuje se blizu termina, ponekad uz preeklampsiju. Bolesnici mogu imati nasljedni defekt mitohondrijski masnih kiselina beta-oksidacije (koji daje energiju za skeletni i srčani mišić); rizik od masne jetre trudnoće je 20 puta veći u žena s mutacijama koje utječu dugog lanca 3-hidroksiacil-CoA-dehidrogenaze (LCHAD), osobito G1528C mutacija na jednom ili oba alela (autosomno naslijeđene).

Simptomi obuhvaćaju akutnu mučninu i povraćanje, nelagodu u trbuhu i žuticu, nakon čega u teškim slučajevima slijedi brzo progresivno zatajenje jetre. U teškim slučajevima stope smrtnosti majki i fetusa su visoke.

Naizgled jednaki poremećaj se može razviti u bilo kojem stadiju trudnoće ako se IV primjenjuju visoke doze tetraciklina.

Klinički i laboratorijski nalazi su slični onima kod galopirajućeg virusnog hepatitisa osim što razine aminotransferaza mogu biti <500 jedinica/L, a moguća je i hiperuricemija.

Dijagnoza masne jetre trudnoće temelji se na

  • Klinički kriteriji

  • Testovi funkcije jetre

  • Hepatitis B i C serološki testovi

  • Biopsija jetre

Biopsija pokazuje difuzne sitne kapljice masti u hepatocitima, uz minimalno očite nekroze, no u nekim slučajevima se nalaz ne može razlikovati od virusnog hepatitisa.

Žene i njihova djeca trebaju biti testirani za poznate genetske varijante LCHAD.

Ovisno o gestacijskoj dobi, obično se savjetuje hitan porod ili prekid trudnoće, premda nije jasno da li ijedno od toga mijenja ishod za majku. Preživjele žene se oporave u potpunosti te nemaju recidiva.

Preeklampsija:

Teška preeklampsija može uzrokovati odlaganje fibrina u jetri, nekrozu i krvarenje, što može izazvati bol u abdomenu, mučninu, povraćanje i blagu žuticu.

Ponekad se razvija subkapsularni hematom s intraabdominalnim krvarenjem, najčešće u žena s preeklampsijom koja napreduje do HELLP sindroma (hemoliza, povišenje jetrenih enzima i sniženje broja trombocita). Rijetko dolazi do spontane rupture jetre, koja je opasna po život i nepoznate patogeneze.

Kronične bolesti jetre:

Trudnoća može privremeno pogoršati kolestazu u primarnoj bilijarnoj cirozi i drugim kolestatskim poremećajima a povećani volumen plazme u 3. tromjesečju blago povećava opasnost od krvarenja iz variksa jednjaka u žena s cirozom. Međutim, trudnoća obično ne pogoršava stanje bolesnicama s kroničnom bolešću jetre.

Carski rez je indiciran za uobičajene porodničke indikacije.

Ključne točke