Krom

Autor: Laura Shane-McWhorter, PharmD
Urednica poglavlja: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Nina Blažević, dr. med.

Krom, mineral u tragovima, potencira djelovanje inzulina. Nutritivni izvori koji sadržavaju dovoljne količine uključuju mrkvu, krumpir, brokulu, integralne žitarice i melasu. Pikolinat je nusproizvod triptofana koji se u dodatku spaja s kromom, budući da se smatra da se na taj način krom u tijelu učinkovitije apsorbira. Kromov dinikocisteinat je noviji dodatak koji sadrži kompleks trovalentnog kroma s L-cisteinom i niacinom.

(Vidjeti također Pregled dodataka prehrani.)

Tvrdnje

Smatra se kako krom pikolinat ubrzava gubitak tjelesne mase, izgrađuje mišiće, smanjuje tjelesnu mast, snižava razine kolesterola i triglicerida te pojačava djelovanje inzulina. Iako nedostatak kroma pogoršava funkciju inzulina, malo je dokaza da dodatak pomaže bolesnicima sa šećernom bolesti, kao što ni ne postoji dokaz da koristi sastavu tijela ili razinama lipida.

Dokaz

Uloga dodatka kroma je sporna te su klinički podaci konfliktni. Meta-analiza iz 2002. godine procijenila je 20 randomiziranih kliničkih ispitivanja i zaključila da su podaci ukazali kako krom nema učinak na razine glukoze ili inzulina u bolesnika koji nisu dijabetičari; rezultati su inkonkluzivni u dijabetičara (1). Međutim, iz 2013. godine meta-analiza podataka iz odvojene skupine od 20 randomiziranih kliničkih ispitivanja pokazuje da je dopuna u bolesnika s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilih bolesnika rezultirala statistički značajnim smanjenjem tjelesne težine (2). Autori nagađaju da je učinak mali i nisu sigurni u kliničku značajnost, što upućuje na opravdanost daljnjih dugoročnih studija. Među dijabetičarima, sustavnim pregledom i meta-analizom iz 2014.godine utvrđeno je da dodatak kroma u šećernoj bolesti tip 1 i 2 značajno smanjuje hemoglobin A1c za 0,58% i glukozu natašte za 20 mg/dL (3).

Randomizirana, kontrolirana klinička ispitivanja su potrebna kako bi se utvrdilo može li krom utjecati na šećernu bolest, metabolizam lipida ili gubitak tjelesne težine. Ove studije treba kontrolirati ili prilagoditi na početni status kroma i na oblik kroma koji se koristi, te moraju biti učinjene u dobro definiranim populacijama pod rizikom, u kojima se prati unos hrane.

Neželjeni učinci

Nekoliko studija pokazalo je da su dnevne doze do 1000 mcg kroma sigurne. Neki in vitro dokazi ukazuju kako krom pikolinat oštećuje kromosome i može uzrokovati malignu bolest. Međutim, niti jedna klinička studija nije pokazala povezanost. Neki oblici kroma mogu doprinijeti nadražaju gastrointestinalnog sustava i vrijedovima. Zabilježeni su izolirani slučajevi oštećenja bubrega i jetrene funkcije; prema tome, ljudi s već postojećim bubrežnim ili jetrenim poremećajima trebaju izbjegavati dodatke. Dodatak kroma interferira s apsorpcijom željeza.

Interakcije s lijekovima

Nisu dobro dokumentirani.

Krom reference

  • Althuis MD, Jordan NE, Ludington EA, et alAlthuis MD, Jordan NE, Ludington EA, et al. Odgovori glukoze i inzulina na dodatak kroma u prehrani: meta-analiza. Am J Clin Nutr 76(1):148-155, 2002.

  • Onakpoya I, Posadzki P, Ernst EOnakpoya I, Posadzki P, Ernst E. Dodatak kroma kod prekomjerne tjelesne mase i pretilosti: sustavni pregled i meta-analiza randomiziranih kliničkih ispitivanja. Obes Rev 14(6):496-507, 2013. doi: 10.1111/obr.12026.

  • Suksomboon N, Poolsup N, Yuwanakorn A: Sustavni pregled i meta-analiza učinkovitosti i sigurnosti dodatka kroma u šećernoj bolesti. J Clin Pharm Ther 39(3):292-306, 2014. doi: 10.1111/jcpt.12147.

Više informacija

  • NIH Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje (NCCIH - engl. NIH National Center for Complementary and Integrative Health): Type 2 Diabetes and Dietary Supplements:What the Science Says (Šećerna bolest tip 2 i dodaci prehrani: što govori znanost?)