Lateralni epikondilitis

Autor: Paul L. Liebert, MD
Urednik sekcije: dr. sc. Lana Videc Penavić, dr. med.
Prijevod: Tomislav Gregić, dr. med.

Lateralni epikondilitis nastaje uslijed upale i sitnih razdora vlakana ekstenzornih tetiva podlaktice. Simptom je bol u području lateralnog epikondila lakta, koja se može širiti u podlakticu. Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkog pregleda i testova provokacije. Liječenje se sastoji od mirovanja, NSAID-a i fizikalne terapije.

Teorije o patofiziologiji lateralnog epikondilitisa obuhvaćaju nesportske i profesionalne aktivnosti kod kojih se ponavlja i forsira supinacija i pronacija podlaktice, kao i pretjerana uporaba ili slabost (ili oboje) m. extensor carpi radialis brevisa i longusa podlaktice, koji polaze s lateralnog epikondila lakta. Primjerice, tijekom bekenda, kod sportova s reketom kao što je tenis, lakat i zapešće su ispruženi, a tetive ekstenzora, osobito m. extensor carpi radialis brevisa se mogu ozlijediti dok prelaze preko lateralnog epikondila i glave palčane kosti. Faktori koji doprinose ozljedi su slabost mišića ramena i pešća, prejako zategnuti reket, preslabi stisak drške, udaranje teških, vlažnih lopti i udaranje periferijom reketa.

U osoba koje izvode vježbe izdržljivosti, ozljede često nastaju zbog pretjerivanja (previše aktivnosti ili prečestog izvođenja istih pokreta) ili neravnoteže mišića ekstenzora i fleksora podlaktice. Nesportske aktivnosti koje mogu uzrokovati ili doprinijeti nastanku lateralnog epikondilitisa su one koje uključuju ponavljajuće hvatanje ili uvrtanje lakta (npr. uvrtanje odvijača ili udaranje).

S vremenom može doći do subperiostalnog krvarenja, kalcifikacija, stvaranja koštane ostruge na lateralnom epikondilu, i najvažnije, degeneracije tetive.

Simptomi i znakovi

U početku do boli dolazi u tetivama ekstenzora podlaktice i lateralnoj strani lakta kad je zglob ispružen uz opterećenje (npr. kao prilikom korištenja ručnog odvijača ili bekend udarca reketom). U osoba koje izvode vježbe izdržljivosti, lateralni epikondilitis se najbolje uočava tijekom raznih vježbi veslanja i podizanja tijela do brade, za mišiće leđa, osobito uz pronirane ruke. Bol se može širiti od lateralnog epikondila u sredinu podlaktice.

Dijagnoza

  • test provokacije

Dijagnostički znak je bol uzduž zajedničke tetive ekstenzora uz ispružene prste uz otpor i ispruženi lakat. Alternativno, dijagnoza se potvrđuje, ako se ista bol ponavlja tijekom sljedećeg manevra: Pacijent sjedi na stolici s podlakticom na stolu za ispitivanje i flektiranim laktom (svinutim) s dlanom prema dolje; ispitivač stavi ruku čvrsto na dlan pacijenta koji nastoji podići ruku ispružajući zapešće (pogledaj također: Kako pregledati lakat).

Liječenje

  • odmor, led, NSAID, istezanje ekstenzornih mišića

  • izmjena aktivnosti

  • kasnije, vježbe otpora

Liječenje se sastoji od pristupa u dva koraka. U početku se preporučuje odmor, led, NSAID i istezanje ekstenzornih mišića. Ponekad je potrebno injicirati kortikosteroide u bolno područje oko tetive. Kad se bol povuče, izvode se nježne vježbe ekstenzornih i fleksornih mišića podlaktice uz otpor, nakon čega slijede ekscentrične i koncentrične vježbe uz otpor. Treba izbjegavati aktivnosti kod kojih se pojavljuje bol tijekom ekstenzije ili pronacije ručnog zgloba. Često se savjetuju udlage za teniski lakat. Podešavanje reketa i odabir odgovarajućeg tipa reketa također mogu pomoći pri izbjegavanju dodatne ozljede.

Premda kirurški zahvat obično nije potreban, kirurški postupci za liječenje lateralnog epikondilitisa obuhvaćaju odstranjenje ožiljnog i degenerativno promijenjenog tkiva sa zahvaćenih ekstenzornih tetiva lakta. O operaciji se obično razmatra tek nakon najmanje 9 do 12 mjeseci neuspješnog konzervativnog liječenja; bolesnicima treba objasniti da operacija ne mora dovesti do zadovoljavajućeg olakšanja simptoma.

Vježbe za olakšavanje simptoma lateralnog epikondilitisa

Ključne točke

  • Lateralni epikondilitis može nastati iz ponavljajućih i forsiranih supinacija i pronacija i/ili ekstenzija podlaktice i ručnog zgloba; takvi pokreti uključuju m. extensor carpi radialis brevis i longus podlaktice, koji polaze s lateralnog epikondila lakta.

  • Tipične aktivnosti koje uključuju takve pokrete su bekhend u sportovima s reketom (npr. tenis) i korištenje odvijača.

  • Dijagnostički znak je bol uzduž zajedničke tetive ekstenzora uz ispružene prste uz otpor i ispruženi lakat.

  • Početno liječenje uključuje odmor, led, NSAID i istezanje ekstenzornih mišića, a nastavlja se vježbama snaženja ekstenzora i fleksora ručnog zgloba.

  • Ponekad u liječenju mogu pomoći injekcije kortikosteroida, a rijetko kirurško liječenje.