Pregled seksualnog ponašanja

Autor: George R. Brown, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med.
Prijevod: Karlica Hana, dr. med.

Prihvaćena pravila spolnog ponašanja i sklonosti uvelike se razlikuju unutar i između različitih kultura. Zdravstveni radnici stoga nikad ne bi smjeli suditi o spolnim ponašanjima, čak i kad ih na to prisiljavaju društveni utjecaji. Općenito medicinski gledano, teško je definirati distinkciju između "normalnog" i "nenormalnog". Liječenje je potrebno kada spolno ponašanje ili tegobe smetaju bolesniku ili bolesnikovom partneru ili ih ozljeđuju.

(Vidi istoPregled muške seksualne funkcije i Pregled ženske seksualne funkcije i disfunkcije.)

Društveni stavovi o seksualnosti i rodu

Društveni stavovi o seksualnosti i rodu mijenjaju se vremenom, kao što je vidljivo prema slijedećem:

Utjecaj roditelja na seksualnost

Na prihvaćena pravila spolnog ponašanja i sklonosti veliki utjecaj imaju roditelji.

Zabranjujuće, "čistunsko" roditeljsko odbijanje tjelesne privrženosti te dodira, u djeteta izaziva krivnju i sram te ometa njegovu sposobnost uživanja u seksu i razvoja normalnih prisnih odnosa u odrasloj dobi.

Odnosi sa roditeljima mogu biti oštećeni

  • Pretjerana emocionalna udaljenost

  • Kažnjiva ponašanja

  • Otvoreno zavođenje i seksualno iskorištavanje

U djece izložene verbalnoj i tjelesnoj agresiji, odbijanju i okrutnosti veća je vjerojatnost razvijanja tegoba vezanih za spolnu i emocionalnu prisnost. Primjerice, ljubav i seksulano uzbuđenje mogu se razdvojiti u paralelne disocirane procese tako što se emocionalne veze mogu razvijati s osobama istog društvenog ili intelektualnog kruga, no spolne veze mogu se ostvariti samo s osobama koje se smatra manje vrijednima od sebe, poput prostitutki, s kojima se ne osjeća nikakva emocionalna prisnost.

Uloga zdravstvenog stručnjaka

Dobro informirani zdravstveni stručnjak može ponuditi osjetljiv te umjesan savjet o seksualnosti i ne bi smio propustiti priliku da pomogne. Nužno je razgovarati o ponašanjima koja izlažu bolesnika opasnosti od spolnih bolesti. Liječnici bi trebali imati priliku otvoreno razgovarati te prepoznati i raspraviti o psihoseksualnim tegobama, uključujući i spolnu disfunkciju ( vidi: Pregled muških spolnih funkcija; vidi: Pregled ženske seksualne funkcije i disfunkcije) probleme spolnog identiteta i parafilije.