Pregled neplodnosti

Autor: Robert W. Rebar, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Tvrtko Tupek, dr. med.

Neplodnost je nesposobnost para da dođe do začeća nakon godinu dana spolnih odnosa bez zaštite.

SZO definira neplodnost kao bolest.

Česti, nezaštićeni seksualni odnos rezultiraju začećem kod 50% parova u roku od 3 mj, kod 75% u roku od 6 mjeseci, a kod 90% u roku od 1 god.

Neplodnost može biti uzrokovana sljedećim:

Nemogućnost začeća često dovodi do osjećaja frustracije, ljutnje, krivnje, odbijanja i nepodobnosti.

Parovi koji žele začeti su ohrabreni za učestale spolne odnose kada je koncepcija najvjerojatnija-tijekom 6 dana, a posebno 3 dana prije ovulacije. Ovulacija je vrlo vjerojatno 14 dana prije početka idućeg menstruacijskog ciklusa.

Svakodnevno mjerenje jutarnje bazalne tjelesne temperature u žena s pravilnim menstruacijskim ciklusima može pomoći pri određivanju kad do ovulacije dolazi. Smanjenje sugerira nadolazeću ovulaciju; povećanje od 0.5° C sugerira da se ovulacija upravo dogodila. Kompleti za testiranje luteinizirajućeg hormona (LH) dostupni na tržištu, koji otkrivaju porast LH sredinom ciklusa, mogu pomoći pri određivanju ovulacije. Mjerenje BTT može biti korisno ukoliko si žene ne mogu priuštiti ili nemaju pristup kompletima za testiranje LH. Nema dokaza da bilo koji test određivanja trenutka ovulacije povećava vjerojatnost trudnoće u parova koji imaju redovite spolne odnose.

Uživanje kofeina i duhana, koji mogu oslabiti plodnost se ne preporučuje.

Ako ove mjere ne dovedu do trudnoće nakon ≥ 1 god, oba partnera se evaluiraju. Postavljanje dijagnoze započinje uzimanjem anamneze, pregledom i savjetovanjem oba partnera. Muškarce se obrađuje na poremećaje sjemena, a žena na poremećaje ovulacije i jajovoda te bolesti zdjelice.

Ocjenjivanje se provodi PRIJE isteka 1. god, ako

  • Žena ima > 35 godina.

  • Je poznato da žena ima smanjenu rezervu jajnika (npr. jer ima samo jedan jajnik).

  • Žena ima neredovite menstruacije.

  • Žena ima od prije poznate abnormalnosti maternice, jajovoda ili jajnika.

  • Je za muškarca poznato da ima smanjenu plodnost ili je pod rizikom za navedeno

Dokazi o tome da su muškarci > 45 manje plodni od mlađih muškaraca, bez obzira na dob njihove partnerice, povećavaju se.

Od pomoći mogu biti skupine podrške za parove (npr. American Fertility Association,Path2Parenthood, RESOLVE). Kliničar treba spomenuti i usvajanje ako je vjerojatnost začeća niska (obično potvrđeno nakon 3 god neplodnosti, čak i kod žena <35, ili nakon 2 god liječenja).

Više informacija

  • Path2ParenthoodPath2Parenthood

  • RESOLVE: The National Infertility AssociationRESOLVE: The National Infertility Association