Opcije proteza za udove

Autor: James Baird, CPO
Urednik poglavlja: Domagoj Andrić, dr. med.
Prijevod: Domagoj Andrić, dr. med.

Protetičar prezentira dostupne opcije i pomaže korisnicima izabrati tip proteze kojima će postići zadane ciljeve. Na primjer, ženi koja želi nositi obuću s različitim potpeticama bit će potrebna zglobna jedinica za gležanj s mogućnošću podešavanja visine. Plivači mogu dobiti drugu protezu za nogu koja je dizajnirana za plivanje, vodootporna je i otporna na sol i pijesak. Trkači mogu dobiti stopalnu jedinicu posebno dizajniranu za trčanje.

Proteze za šaku

Opcije za proteze za šaku su

 • pincetni hvat

 • palmarni hvat

 • lateralni (ključ) hvat

 • kuka

 • okrugli završetak

 • sport-specifična

 • mioelektronička

Proteze za šaku s preciznim (pincetnim) i palmarnim hvatom

Ovi hvatovi omogućuju korisniku podizanje i hvatanje malih objekata. Proteza za šaku s pincetnim hvatom ima palac koji oponira falangama drugog i trećeg prsta.

Proteza za lateralni hvat

Proteza za šaku s lateralnim hvatom omogućuje korisniku manipulaciju malim objektima (pr. okretanje ključa u bravi) jer ima palac koji oponira lateralnom dijelu drugog prsta.

Proteza za šaku s kukom

Proteza za šaku s kukom omogućuje korisniku nošenje stvari s drškom. Omogućuje fleksiju palca i prstiju. Mioelektronička kuka poboljšava optičku kontrolu za funkcionalni hvat.

Proteza za šaku s okruglim završetkom

Proteza s okruglim završetkom omogućuje fleksiju palca i distalne falange prsta. Korisnik s ovom vrstom proteze može hvatati okrugle predmete (pr. okrugla kvaka, električna žarulja).

Sport- specifična proteza za šaku

Sport- specifične proteze mogu imati šaku s uređajem za specifično hvatanje (pr. za golf, streljaštvo ili dizanje utega) ili šaku s mrežastim završetkom za bejzbol.

Mioelektronička funkcionalna proteza za šaku

Novi napredak u razvoju malih bežičnih elektroničkih uređaja koji kontroliraju pokret i osjet u bolesnikovoj protezi pruža mogućnosti za prirodnijim hvatom.

Proteze za lakat

Opcije za proteze za lakat su

 • Proteza upravljana tijelom

 • Proteza upravljana drugom rukom

 • Mioelektronička proteza

Proteza upravljana tijelom

Proteza upravljana tijelom se sastoji od žica i remena koji koriste rame i leđa za pokretanje ruke. Iako su proteze upravljane tijelom lagane, nisu toliko atraktivne kao druge opcije i mogu biti naporne za korisnika

Proteza upravljana drugom rukom

Protezu se može podizati i spuštati koristeći drugu ruku. Lagana je.

Mioelektronička proteza za lakat

Mioelektroničke proteze ne zahtijevaju žice i omogućuju bolju funkciju. Ipak, imaju veću masu.

Proteze za stopalo (potkoljenične proteze)

Opcije za proteze za stopalo su

 • negibljivi (fiksni) gležanj s jastučićem za petu

 • Jednoosovinsko stopalo

 • Višeosovinsko stopalo

 • Stopalo s očuvanjem/povratom energije

 • Sport- specifično stopalo

Proteza za stopalo s negibljivim gležnjem i jastučićem za petu (SACH)

Ova vrsta proteze se sastoji od bazičnog nepomičnog stopala izrađenog od gume i drveta. Stabilnost koljena u hodu omogućuje mekana peta koja u fazi oslonca prenosi kontakt cijelog stopala na podlogu. Međutim, stabilnost je smanjena kada korisnik podiže petu, a druga noga je u fazi zamaha, što rezultira nepravilnim hodom. SACH proteza zahtijeva veću potrošnju energije od drugih tipova proteza za stopalo. Prikladna je za ljude s ograničenom razinom aktivnosti, nije dobar izbor za aktivne ljude.

Jednoosovinska proteza za stopalo

Jednoosovinska proteza za stopalo ima zglobnu jedinicu za gležanj koja dozvoljava dorzifleksiju i plantarnu fleksiju stopala. Ovaj dizajn omogućuje brzi kontakt cijelog stopala s podlogom nakon inicijalnog kontakta pete te brzu ekstenziju u koljenu. Zbog navedenih značajki, proteza pruža dobru stabilnost koljenu što je posebno važno za ljude s natkoljeničnom amputacijom. Jednoosovinske proteze nisu prikladne za aktivne ljude.

Višeosovinska proteza za stopalo

Višeosovinska proteza za stopalo ima zglobnu jedinicu za gležanj koja dozvoljava dorzifleksiju, plantarnu fleksiju, inverziju i everziju te rotaciju u gležnju. Ovaj dizajn omogućuje korisnicima jednostavniji hod po neravnim površinama stoga je prikladan za aktivne ljude. S novim, laganim modelima, potrebno održavanje je minimalno. Takva proteza omogućuje hod koji nalikuje hodu zdravog pojedinca.

Proteza za stopalo s očuvanjem/povratom energije

Proteza za stopalo s očuvanjem/povratom energije je izgrađena od ugljičnih vlakana koja su lagana i snažna. Zahtijeva manju potrošnju energije jer stopalo apsorbira energiju u fazi oslonca do završne faze oslonca kada se energija oslobađa i omogućuje propulziju. Ovaj dizajn može imati i opciju apsorpcije energije kod oslonca kako bi se smanjila sila kontakta s podlogom u hodu. Korisnici mogu hodati glatko i gotovo prirodno. Ovaj tip proteze za stopalo je prikladan za aktivne ljude.

Sport-specifična proteza za stopalo

Proteze za stopalo mogu biti prilagođene za sport. Na primjer, proteze za trkače ( na duge pruge i sprinteri) su dizajnirane sa stopalom u plantarnoj fleksiji tako da stopalo može očuvati potencijalnu energiju potrebnu za propulziju. Za kupače, zglobna jedinica za gležanj ima puni opseg pokreta u vodi.

Proteza za koljeno (koljenična jedinica proteze)

Opcije za koljeničnu jedinicu proteze su

 • Jednoosovinska sa sustavom stalnog trenja (samokočeće koljeno)

 • policentrični dizajn (višeosovinska)

 • Opcija s kontrolom faze oslonca

 • Opcija s ručnim zaključavanjem koljena

 • koljeno s hidrauličkim sustavom

 • Opcija s mikroprocesorom

Jednoosovinska koljenična jedinica sa sustavom stalnog trenja

Jednoosovinska koljenična jedinica sa sustavom stalnog trenja giba se oko samo jedne osovine (savija se kao šarka) Dizajn je jednostavan, a proteza je izdržljiva, lagana i jeftina. Proteza koristi trenje koje se ne mijenja u fazi zamaha. Korisnici mogu normalno hodati samo određenom brzinom. Stabilnost proteze ovisi o ispravnom poravnanju s osi bataljka i mišićnoj kontroli.

Višeosovinska koljenična jedinica

Ova vrsta proteze ima nekoliko osovina s nekoliko centara rotacije koje se mijenjaju u pokretu i tako povećavaju stabilnost. Proteza se skrati kada je koljeno flektirano, tako palac ne dodiruje podlogu u fazi zamaha. Višeosovinski koljenična jedinica omogućuje stabilnost ljudima s kratkim bataljkom i prikladna je za ljude s amputacijom u koljenu (dezartikulacija) jer im omogućuje ugodnije sjedenje bez protruzije proteze.

Koljenična jedinica s opcijom kontrole faze oslonca

Proteza s opcijom kontrole faze oslonca u trenutku prijenosa težine tijela na stopalo zaključava koljeno u blagoj fleksiji (čime omogućuje kočenje) Opcija stalnog trenja (samokočenje) kontrolira nogu u fazi zamaha, ali proteza ima i opciju za pomoć pri ekstenziji, koja pomaže pri zamahu. Korisnici mogu hodati samo određenom brzinom. Proteza je prikladna za ljude sa slabom muskulaturom.

Koljenična jedinica s opcijom ručnog zaključavanja

Koljeničnu jedinicu s opcijom ručnog zaključavanja korisnici mogu zaključati ili otključati kada je potrebno, ali je za tu opciju potrebna sajla. Iako ova vrsta proteze pruža najveću stabilnost, zahtijeva veću potrošnju energije od drugih tipova proteza za koljeno. Budući da se proteza ne flektira u fazi zamaha, hod je ukočen i nespretan te je ova opcija najmanje poželjna.

Koljenična jedinica s hidrauličkim sustavom

Koljeno proteze s hidrauličkim/pneumatičkim sustavom koristi komprimirani zrak (penumatički sustav) ili tekućinu (hidraulički sustav) za produkciju, apsorpciju i oslobađanje energije u pokretima fleksije i ekstenzije koljena. Ova vrsta koljenične jedinice omogućuje korisnicima hod različitim brzinama i najbolji je izbor za većinu ljudi. Može biti opremljena mikroprocesorom.

Koljenična jedinica s mikroprocesorom

Koljenična jedinica s mirkoprocesorom ima senzore koji detektiraju pokret i mogu podešavati tlak tekućine ili magnetoreološka svojstva tekućine. Pruža dobru kontrolu noge u fazi oslonca i fazi zamaha hoda. Može se programirati za kompenzaciju kod spoticanja i za spuštanje stubama ili padinama. Za korištenje proteze je potrebna manja potrošnja energije, korisnik postiže prirodniji hod nego što je to moguće s drugim opcijama.