Ubodi mekušaca

Autori: Robert A. Barish, MD, MBA
Thomas Arnold, MD
Urednik poglavlja: prof. dr. sc. Miroslav Šimunić, dr. med.
Prijevod: Dora Božić, Iris Mašković, Ivan Šustić, Ivo Visković, Piero Živkovic, Marin Šimunić dr. med.

Mekušci uključuju hobotnice, školjkaše i puževe.

Kalifornijski puž

Kalifornijski puž je jedini znani opasni puž u sjevernoameričkim vodama. Njegov ubod uzrokuje lokaliziranu bol, otok, crvenilo i obamrlost.

Liječenje je uglavnom suportivno. Lokalne mjere se ne čine posebno učinkovite, a izvješća o učinkovitosti lokalnog davanja injekcija adrenalina i neostigmina nisu potvrđena. Teška stanja koja mogu nastati nakon uboda Conus californicus mogu zahtijevati mehaničku ventilaciju i mjere protiv šoka.

Ljušturasti puževi

Ovi puževi vrlo rijetko uzrokuju otrovanja ronilaca i skupljača školjki u morima Indijskog oceana i Pacifika. Kada se puža agresivno dodiruje (npr za vrijeme čišćenja školjke, kada se stave u džep), on ubrizgava svoj otrov putem zuba koji nalikuje na harpun. Otrov sadrži brojne neurotoksine koji blokiraju ionske kanale i receptore neurotransmitera, što rezultira paralizom koja je uglavnom reverzibilna, ali je bila uzrokom i nekoliko smrtnih ishoda.

Liječenje je suportivno i može uključivati imobilizaciju i lokalnu kompresiju mjesta uboda, potapanje u vrućoj vodi i profilaksu tetanusa. U težim slučajevima je potrebna potpora disanja.

Hobotnice

Ubod sjevernoameričke hobotnice je vrlo rijetko ozbiljne prirode. Ubodi plavoprstenaste hobotnice su najčešći u vodama Australije.

Njen otrov sadrži tetrodotoksin i može izazvati lokalnu anesteziju, neuromuskularnu paralizu i zatajenje disanja.

Lignja

Velike (do 1,5 m), agresivne Humboldt lignje obitavaju na zapadnoj obali Amerike; događaju se sporadični napadi na ribare i ronioce. Ostale vrste liganja su uglavnom bezazlene.