Refleksologija (terapija zona)

Autor: Denise Millstine, MD
Urednik poglavlja: Saša Gulić, dr. med.
Prijevod: Matej Paić, dr. med.

Refleksologija (manipulativna metoda i metoda temeljena na principima um-tijelo) varijanta je masažne terapije koja se oslanja na ručni pritisak određenih dijelova dlana ili stopala; za ta područja se vjeruje da odgovaraju različitim organima ili organskim sustavima putem meridijana. Za stimuliranje tih dijelova se smatra da uklanjaju blokadu energije odgovornu za bol ili simptome u odgovarajućim dijelovima tijela (Vidi također Pregled integrativne, komplementarne i alternativne medicine.)

Smatra se da je refleksologija metoda temeljena na homunkulusu jer pretpostavlja da je cijelo tijelo sadržano na površini dlana ili stopala. U većini kliničkih studija koje su se bavile refleksologijom, metodologija je bila loša, a rezultati govore o nespecifičnim učincima na subjektivne simptome (npr. opuštanje, koje se ne može razlikovati od onog uzrokovanog masažom). Meta-analiza kliničkih studija potvrdila da je nema kliničkih dokaza za liječenje refleksologijom za bilo koju indikaciju, također studija napominje da je metodologija u studijama o refleksologiji često bila loša (1).

Literatura

  • 1. Ernst E, Posadzki P, Lee MS: Reflexology: an update of a systematic review of randomised clinical trials. Maturitas 68(2):116–20, 2011.